NASA onthult 'ongelooflijke' vondsten van asteroïde die mogelijk de oorsprong van leven op aarde kunnen verklaren

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

NASA heeft zijn “ongelooflijke” bevindingen onthuld van een monster dat van het oppervlak van een asteroïde is gehaald en door een ruimteschip naar de aarde is gebracht. Het monster, bestaande uit oude zwarte stof en brokstukken, werd verzameld van de koolstofrijke asteroïde Bennu, bijna 60 miljoen mijl verderop. Het is het grootste monster dat ooit naar de aarde is teruggekeerd.

De monsters van Bennu

NASA’s Osiris-Rex ruimtevaartuig verzamelde de monsters drie jaar geleden en leverde ze vorige maand af in een verzegelde capsule tijdens een flyby van de aarde. Wetenschappers hopen dat het licht kan werpen op de oorsprong van het zonnestelsel en het leven op aarde.

Een monsteranalist van Osiris-Rex, Daniel Glavin, zei tijdens een persconferentie om het materiaal te onthullen dat het monster “geladen was met organisch materiaal”. “Dit materiaal is gewoon ongelooflijk,” zei hij.

Onderzoek naar oorsprong van het leven

De wetenschappers onderzoeken of asteroïden zoals Bennu de aarde hebben bezaaid met pre-biotische chemicaliën. “We gaan zoveel leren over de oorsprong van het zonnestelsel, de evolutie en potentieel zelfs hoe het leven hier op aarde is begonnen,” zei Glavin.

Dante Lauretta, hoofdonderzoeker van Osiris-Rex, zei dat de verschillend groottede stenen in het monster onschatbare informatie voor wetenschappers zouden opleveren. “Iets dergelijks zou niet op het oppervlak van de aarde terechtkomen als een meteoriet,” zei hij. “Dus om iets uit de ruimte te hebben dat we nog nooit in onze laboratoria hebben gezien, is er niets spannender.”

Bescherming tegen ruimteobjecten

Bennu wordt beschouwd als de gevaarlijkste asteroïde in het zonnestelsel - hoewel NASA heeft geschat dat de kans dat het daadwerkelijk de aarde raakt in 2182 afgelegen is, met slechts één op de 2.700, of 0,037%. Lori Glaze, directeur van de afdeling planetaire wetenschappen van het bureau, legde uit hoe het laatste monster ons kan helpen onze planeet te beschermen tegen een catastrofale impact met een ruimteobject.

Ze zei dat de missie NASA in staat stelde om een kleine kracht te meten die werd gecreëerd door de warmte van de zon en de rotatie van een asteroïde - en legde uit dat deze kracht “heel belangrijk is om ons te helpen voorspellen wanneer een bepaalde asteroïde gevaarlijk zou kunnen zijn”. “Wat we echt willen weten is of een asteroïde de baan van de aarde gaat kruisen op hetzelfde moment dat wij op die plek zijn, en we willen niet op die plek zijn wanneer een asteroïde langskomt,” zei ze.

Related news