Eerste Boete Uitgereikt voor Ruimteafval

6 maanden geleden gepubliceerd
  NASA

Voor de eerste keer heeft de Amerikaanse overheid een boete opgelegd aan een bedrijf wegens het achterlaten van ruimteafval in een baan om de aarde. De Federal Communications Commission (FCC) legde Dish Network een boete van $150.000 (£125.000) op omdat het bedrijf een oude satelliet niet ver genoeg had verplaatst van andere actieve satellieten.

Verantwoordelijkheid Bij Dish Network

Dish Network heeft aansprakelijkheid erkend voor hun EchoStar-7 satelliet en stemde in met een “compliance plan” met de FCC. Ruimteafval bestaat uit technische onderdelen die rond de aarde cirkelen, maar niet langer in gebruik zijn, en het risico op botsingen verhogen. Officieel aangeduid als ruimtepuin, omvat dit zaken als oude satellieten en delen van ruimtevaartuigen.

Risico’s van Ruimteafval

Volgens de FCC vormde de satelliet van Dish een potentieel risico voor andere satellieten die op dezelfde hoogte rond de aarde draaien. De EchoStar-7 van Dish, die voor het eerst werd gelanceerd in 2002, bevond zich in een geostationaire baan, die begint op 22.000 mijl (36.000km) boven het aardoppervlak. Dish moest de satelliet 186 mijl verder van de aarde verplaatsen, maar had deze tegen het einde van zijn levensduur in 2022 slechts 76 mijl verplaatst nadat hij zonder brandstof kwam te zitten.

Impact op de Ruimte-economie

“Het is van vitaal belang dat exploitanten hun verplichtingen nakomen naarmate satellietoperaties algemener worden en de ruimte-economie versnelt,” zei FCC handhavingsbureau chef Loyaan Egal. “Dit is een baanbrekende schikking, die duidelijk maakt dat de FCC sterke handhavingsbevoegdheden heeft en in staat is de uiterst belangrijke regels voor ruimtepuin te handhaven.”

Mogelijke Gevolgen voor de Industrie

Hoewel de boete van $150.000 een klein deel is van de totale omzet van Dish, die in 2022 $16,7 miljard bedroeg, kan deze nog steeds impact hebben op andere satellietoperators, volgens Dr. Megan Argo, senior docent in sterrenkunde aan de Universiteit van Central Lancashire. “Het feit dat ze hun regelgevende bevoegdheden voor de eerste keer daadwerkelijk hebben gebruikt, zal zeker de rest van de industrie doen opletten,” zei Dr. Argo.

Er wordt geschat dat er sinds de eerste lancering in 1957 meer dan 10.000 satellieten de ruimte in zijn geschoten, waarvan meer dan de helft nu buiten gebruik is. Volgens NASA zijn er meer dan 25.000 stukken ruimtepuin die langer zijn dan 10 cm. Ruimteafval is een “groot probleem”, wat betekent dat het Internationaal Ruimtestation soms verplaatst moet worden om langs vliegend puin te manoeuvreren.

Related news