Frank Borman, Apollo 8 astronaut en voormalig CEO, overleden op 95-jarige leeftijd

5 maanden geleden gepubliceerd

Frank Borman, de astronaut en zakenman die bekend stond als de commandant van de historische Apollo 8-missie en later CEO werd van Eastern Airlines, is overleden. Hij werd 95 jaar oud. Het nieuws van zijn overlijden werd bekendgemaakt door de NASA.

Commandant van de Apollo 8-missie

Borman diende als commandant van de Apollo 8-missie, die de eerste menselijke reis naar de maan markeerde meer dan een halve eeuw geleden. Hij leidde de missie die tien keer rond de maan cirkelde voordat ze terugkeerde naar de aarde in december 1968. Voorafgaand aan de Apollo 8-missie diende Borman als commandant van de Gemini-missie in 1966 en zette een 14-daags ruimtevaartuithoudingsrecord.

Oudste levende astronaut

Na de dood van John Glenn in 2016 werd Borman de oudste levende astronaut in de Verenigde Staten. Zijn overlijden komt een week na het overlijden van NASA astronaut Ken Mattingly, die het best bekend staat voor het helpen terugbrengen van Apollo 13 na een explosie aan boord van het ruimtevaartuig.

Carrière na NASA

Na zijn pensionering van de NASA en de luchtmacht in 1970, werd Borman CEO van de nu niet meer bestaande Eastern Airlines in 1975 en voorzitter van de raad van bestuur een jaar later. Hij leidde de luchtvaartmaatschappij door vier zeer winstgevende jaren, maar deregulering, extra schulden en vechten met vakbonden leidden tot de ondergang van Eastern. Borman trad af in 1986.

Een leven gewijd aan de luchtvaart

Borman werd geboren in 1928 in Gary, Indiana. Hij toonde al op jonge leeftijd interesse in de luchtvaart en leek voorbestemd om piloot te worden. Hij behaalde zijn vliegbrevet op 15-jarige leeftijd en begon zijn carrière in 1950 als officier in de Amerikaanse luchtmacht, waar hij diende als jachtvlieger, operationele piloot, testpiloot en assistent-professor.

Eerbetoon aan een held

“Vandaag herdenken we een van NASA’s besten”, zei NASA-beheerder Bill Nelson in een verklaring. “Astronaut Frank Borman was een echte Amerikaanse held.” Borman’s dienst aan de NASA en het land zal ongetwijfeld de Artemis-generatie inspireren om nieuwe kosmische kusten te bereiken, voegde Nelson eraan toe.

Related news