Jeff Bezos lanceert prototype satellieten voor Project Kuiper

6 maanden geleden gepubliceerd
  AMAZON PROJECT KUIPER

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, heeft afgelopen vrijdag twee prototype satellieten gelanceerd voor zijn mega-constellatie project genaamd Project Kuiper. Bezos plant in de komende jaren meer dan 3.200 ruimtevaartuigen te lanceren om internetverbindingen te leveren naar elke plek op aarde. Hij wil hiermee concurreren met Elon Musk’s Starlink, dat al satellietinternet aanbiedt in vele landen.

De lancering

De twee kleine satellieten, KuiperSat-1 en KuiperSat-2, zullen de benodigde technologie testen. Ze werden in een baan van 500 km hoogte gebracht door een Atlas-5 raket. De vlucht vertrok vanaf Cape Canaveral Space Force Station in Florida om 14:00 EDT (18:00 GMT).

Project Kuiper

Amazon begon in 2018 met de onderzoeks- en ontwikkelingswerkzaamheden aan het $10bn (£8bn) Project Kuiper. Het doel is om deel te nemen aan de snelgroeiende markt voor hoogbandbreedte, lage latentie (minimale vertraging) internetverbindingen die via de lucht worden verstuurd, in plaats van via glasvezelverbindingen op de grond.

Satellietinternet

Elon Musk’s SpaceX-bedrijf is de leider in deze sector en heeft al meer dan 4.800 werkende ruimtevaartuigen in een baan om de aarde. Het in het VK gevestigde Eutelsat-OneWeb heeft ook een netwerk van 620 satellieten opgebouwd. Maar de lijst van bedrijven die in deze sector willen stappen, groeit voortdurend, met soortgelijke projecten aangekondigd in Canada, de EU en China, naast voorstellen van andere Amerikaanse bedrijven.

Related news