Investeringen groeien met 3,3 procent in juli 2023

8 maanden geleden gepubliceerd

Het volume van de investeringen in materiële vaste activa is in juli 2023 met 3,3 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze groei wordt voornamelijk toegeschreven aan verhoogde investeringen in transportmiddelen, zoals personenauto’s, overige wegvervoer en vliegtuigen, evenals in gebouwen.

Investeringen per sector

De investeringen in transportmiddelen en gebouwen hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de totale groei van de investeringen in materiële vaste activa. Deze cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen, waarbij opvalt dat juli 2023 evenveel werkdagen had als juli 2022.

Omstandigheden voor investeringen

Het CBS geeft aan dat de omstandigheden voor investeringen in september ongunstiger zijn dan in juli. Deze verandering is te wijten aan verschillende factoren, waaronder een minder positieve beoordeling van de orderpositie door de industrie, een daling van de bezettingsgraad in de industrie, een kleinere stijging van de beurskoersen op jaarbasis en een grotere jaar-op-jaar daling van de export van goederen.

Ondanks de verbetering van de omstandigheden betekent dit niet noodzakelijkerwijs een grotere groei of een kleinere krimp van de investeringen. De situatie op de afzetmarkten en de financiële markten zijn enkele van de factoren die invloed hebben op de investeringen, naast de indicatoren van de CBS Investeringsradar.

Related news