Inflatie in september 0,2 procent volgens snelle raming

8 maanden geleden gepubliceerd

De inflatie in september was 0,2 procent, volgens de snelle raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze raming is gebaseerd op nog onvolledige brongegevens. In augustus waren consumentengoederen en -diensten 3,0 procent duurder dan een jaar eerder.

Meting van inflatie

De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De CPI geeft ook inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van een maand eerder. Volgens de snelle raming daalden de prijzen voor consumenten in september 2023 met 0,4 procent ten opzichte van augustus 2023. De reguliere cijfers van de CPI van september worden op 10 oktober gepubliceerd.

Prijsontwikkelingen op korte termijn

Hoewel het inflatiecijfer de ontwikkeling van de CPI ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder weergeeft, zegt dit niets over het maandelijkse verloop van de prijzen binnen zo’n periode van twaalf maanden. Dit inzicht wordt wel gegeven door de CPI. Bij de snelle raming daalden de prijzen voor consumenten in september 2023 met 0,4 procent ten opzichte van augustus 2023.

Invloed van prijsontwikkeling energie op inflatie

De prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Dit komt voornamelijk door de hoge prijzen vorig jaar. In de tweede helft van 2022 namen de energieprijzen in de CPI fors toe, wat leidde tot een hoge inflatie. De prijzen van energie in de CPI zijn nu een stuk lager dan in 2022, waardoor de inflatie lager uitvalt.

Snelle raming HICP

Sinds 1996 publiceert het CBS twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de CPI, en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP was in september -0,3 procent. In augustus was de inflatie 3,4 procent.

Related news