Recordaantal gasten in Nederlandse logiesaccommodaties in 2023

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

In 2023 hebben Nederlandse logiesaccommodaties een recordaantal van 49,7 miljoen gasten ontvangen, wat een stijging is van 8,1 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Het aantal buitenlandse gasten nam met bijna een kwart toe tot 20,4 miljoen gasten, waarmee het terug is op het niveau van voor de coronacrisis. Het aantal Nederlandse gasten bleef ongeveer gelijk, volgens nieuwe voorlopige cijfers van het CBS.

Groei in hotels, campings en vakantiehuisjes

Hotels ontvingen in 2023 met 32,6 miljoen de meeste gasten, een stijging van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal gasten op kampeerterreinen en in vakantiehuisjes nam tegelijkertijd toe naar respectievelijk 5,2 miljoen en 10,4 miljoen gasten, een lichte toename in vergelijking met het voorgaande jaar. Het aantal gasten in groepsaccommodaties bleef ongeveer gelijk op 1,6 miljoen.

Toename buitenlandse gasten

Het aantal buitenlandse gasten dat in hotels verbleef, nam in 2023 toe met 2,9 miljoen, een stijging van 24,2 procent ten opzichte van 2022. Bij vakantie- en kampeerterreinen en groepsaccommodaties nam ook het aantal buitenlandse gasten toe, terwijl het aantal Nederlandse gasten daalde.

Herkomst buitenlandse gasten

Bijna de helft van de hotelgasten kwam uit het buitenland, met de meesten uit Duitsland (7,2 miljoen), België (2,5 miljoen), Noord- en Zuid-Amerika (2,1 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk (2,0 miljoen).

Regionale verschillen

In Noord-Holland, met name in Amsterdam, verbleven de meeste toeristen. Deze provincie zag het aantal verblijvende toeristen met 17 procent het meest toenemen. Ook in Overijssel en Zuid-Holland nam het aantal gasten met meer dan 10 procent toe. In Fryslân, Noord-Brabant en Drenthe nam het totaal aantal gasten in 2023 af, terwijl in alle andere provincies het aantal buitenlandse gasten steeg.

Amsterdam blijft populaire bestemming

De hoofdstad zag het aantal verblijvende gasten in 2023 met 21 procent toenemen naar 9 miljoen. Het aantal buitenlandse gasten in de Amsterdamse accommodaties steeg met 26 procent, terwijl het aantal gasten uit Nederland met 8 procent toenam. Buitenlandse gasten in Amsterdam kwamen vooral uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland. Het aantal gasten in Rotterdam en Utrecht nam met 19 procent toe, terwijl in Den Haag dit aantal met 11 procent steeg.

Related news