Economie krimpt met 0,2 procent in tweede kwartaal 2023

7 maanden geleden gepubliceerd

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2023 met 0,2 procent gekrompen. Dit blijkt uit de tweede berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het bruto binnenlands product (bbp). De eerste berekening liet een daling zien van 0,3 procent.

Bijstelling Berekeningen

De tweede berekening van het bbp, die ongeveer 85 dagen na afloop van een kwartaal wordt gepubliceerd, laat een iets minder grote krimp zien dan de eerste berekening. Vooral het handelssaldo is opwaarts bijgesteld. De investeringen zijn echter neerwaarts bijgesteld. De daling in het tweede kwartaal is vooral te wijten aan een daling van het handelssaldo en de consumptie door huishoudens.

Veranderingen in de Economie

In vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, kromp de economie ook met 0,2 procent. De opwaartse bijstelling wordt voornamelijk veroorzaakt door nieuwe cijfers over de industrie en de zakelijke dienstverlening. De krimp in het tweede kwartaal van 2023 is voornamelijk te wijten aan een kleiner handelssaldo dan een jaar eerder.

Groei in Aantal Banen

Ondanks de economische krimp, is het aantal banen in het tweede kwartaal van 2023 gestegen. Volgens de tweede berekening van het CBS waren er 9 duizend meer banen dan in het eerste kwartaal van 2023. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder waren er in het tweede kwartaal van 2023 volgens de tweede berekening 185 duizend banen van werknemers en zelfstandigen meer.

Related news