Zweedse premier roept hulp in van leger om bende geweld aan te pakken

8 maanden geleden gepubliceerd

De Zweedse premier, Ulf Kristersson, heeft de legerleiding opgeroepen om te helpen bij het indammen van een oplopend aantal bende moorden. De premier, de opperbevelhebber van de strijdkrachten Micael Byden en de politiechef zullen vrijdag overleggen over de rol die het leger kan spelen.

Deze beslissing volgt na een bloedige 12 uur waarin twee mannen in Stockholm werden doodgeschoten en een 25-jarige vrouw omkwam bij een explosie in haar huis in een stad ten noorden van de hoofdstad. Kristersson beloofde in een zeldzame televisietoespraak dat “we de bendes zullen opsporen en verslaan”.

Militaire betrokkenheid

Het is nog niet precies duidelijk hoe het leger betrokken kan worden, maar eerdere gesprekken suggereren dat soldaten bepaalde politietaken kunnen overnemen om zo meer middelen vrij te maken voor misdaadbestrijding.

Tot nu toe zijn deze maand 12 mensen gedood in bendegeweld - het hoogste aantal sinds december 2019, volgens de Zweedse krant Dagens Nyheter. De Zweedse media hebben de recente opleving in verband gebracht met een conflict binnen de Foxtrot-netwerkbende, die te kampen heeft met interne conflicten en is opgesplitst in twee rivaliserende facties.

Escalerend geweld

Kristersson meldde dat Zweden nog nooit iets dergelijks heeft meegemaakt en dat “geen enkel ander land in Europa” deze situatie doormaakt. Steeds vaker raken kinderen en onschuldige omstanders betrokken bij het geweld in het land.

Het is duidelijk dat de situatie verslechtert. Vorig jaar stierven meer dan 60 mensen door schietpartijen in Zweden - het hoogste aantal ooit - en dit jaar lijkt hetzelfde of erger te worden. Een officieel overheidsrapport dat in 2021 werd gepubliceerd, stelde dat vier op de miljoen inwoners elk jaar in Zweden stierven door schietpartijen, vergeleken met 1,6 mensen per miljoen in heel Europa.

Oorzaken van het geweld

De politie heeft het geweld in verband gebracht met slechte integratie van immigranten, een groeiende kloof tussen rijk en arm en drugsmisbruik. De centrumrechtse minderheidsregering van Kristersson, die vorig jaar aan de macht kwam met de steun van de anti-immigratie Zweden Democraten, is er nog niet in geslaagd het geweld in te dammen.

De premier gaf aan dat hij doorgaat met meer toezicht, zwaardere straffen voor overtreding van vuurwapenwetten, sterkere uitzetbevoegdheden en stop en fouilleer zones. Hij voegde eraan toe dat hij heeft geleerd van de burgemeester van New York na een bezoek aan de stad vorige week.

Related news