Meer dan 2.000 boetes uitgedeeld aan vaccinweigeraars in Duitse grensstaat

3 maanden geleden gepubliceerd

In de Duitse grensstaat Noordrijn-Westfalen zijn vorig jaar 2.096 boetes uitgedeeld aan mensen die weigerden zichzelf of hun kinderen te laten vaccineren tegen de mazelen. Volgens de Rheinische Post varieerden de boetes van 100 tot 1.200 euro, afhankelijk van de gemeente en de financiële situatie van de overtreders. In enkele gevallen ging de straf verder dan een geldboete en werd een toegangsverbod opgelegd voor instellingen zoals kinderdagverblijven of verpleeghuizen.

Verplicht vaccineren

Sinds maart 2020 is in Duitsland het vaccin tegen mazelen verplicht voor kinderen die naar de crèche of school gaan. Ook leraren en gezondheidspersoneel zijn verplicht om zich te laten inenten tegen deze besmettelijke ziekte.

Oplopende ziektecijfers

Er lijkt een toename te zijn in het aantal mensen met mazelen in Noordrijn-Westfalen. De Rheinische Post meldt dat er dit jaar al 37 gevallen bekend zijn in de deelstaat die aan Nederland grenst, terwijl er in heel 2023 maar 24 gevallen waren. De gezondheidsminister van de deelstaat, Karl-Josef Laumann, geeft aan dat drie kwart van de besmette mensen niet gevaccineerd is.

Situatie in Nederland

Afgelopen donderdag meldde de Nederlandse GGD een uitbraak van de mazelen in Eindhoven en omgeving. Alle vijftien besmette mensen waren ongevaccineerd. Het RIVM schrijft de uitbraak toe aan de dalende vaccinatiegraad in Nederland.

Related news