Eerste hulpschip met voedsel aangekomen in Gazastrook; tweede wordt geladen

29 dagen geleden gepubliceerd

Het eerste hulpschip met voedsel voor de Gazastrook is succesvol aangekomen en gelost. Er wordt inmiddels gewerkt aan het laden van een tweede schip. Dit is een gezamenlijke inspanning om een ‘maritieme snelweg’ te creëren voor het leveren van hulpgoederen.

Eerste lading hulpgoederen aangekomen

Het schip Open Arms vervoerde ongeveer 110 pallets met zo’n 200 ton voedsel naar de Gazastrook. Dit gebeurde onder toezicht van de hulporganisatie World Central Kitchen (WCK). Het is de eerste keer dat deze nieuwe zeeroute voor hulp wordt gebruikt.

Door de afwezigheid van functionerende havens in de Gazastrook, werd er een tijdelijke pier aangelegd met puin. Het lossen van de lading hulpgoederen duurde enkele uren vanwege de onvoltooide staat van de pier.

Elf vrachtwagens met hulpgoederen zijn inmiddels op weg naar locaties in het noorden van de Gazastrook, volgens José Andrés, de bekende chef-kok achter WCK.

Tweede schip in voorbereiding

Er wordt momenteel gewerkt aan het laden van een tweede hulpschip in Cyprus. WCK werkt samen met de non-profitorganisatie Proactiva Open Arms in deze inspanning.

Deze zeecorridor is een samenwerking tussen de Europese Unie, Cyprus, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten en andere partners. Sinds december vorig jaar is Cyprus bezig met het opzetten van deze zeecorridor.

Israël gaf eind vorig jaar voorlopige toestemming om de corridor te openen. Israëlische militairen controleren echter wel eerst alle schepen voordat ze richting Gaza varen.

Related news