Taipei veroordeelt Putin om bewering dat Taiwan deel is van China

4 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Taipei heeft de recente uitspraken van de Russische president Vladimir Putin, waarin hij beweert dat Taiwan deel uitmaakt van China, scherp veroordeeld. Volgens het ministerie is Taiwan een soevereine, onafhankelijke staat en niet ondergeschikt aan de Volksrepubliek China.

Putin’s beweringen

Tijdens een persconferentie op maandag (18 maart) verklaarde Putin, na het winnen van de verkiezingen met 87% van de stemmen, dat Taiwan onderdeel is van China. Hij sprak over de huidige staat van de Russisch-Chinese betrekkingen en de koers die deze zullen volgen tijdens zijn nieuwe termijn. Putin prees de snelle groei van China en hun actieve rol op het internationale toneel, maar bekritiseerde ook de ‘onvriendelijke landen’ die volgens hem provocaties rond Taiwan veroorzaken.

Reactie van Taiwan

In reactie op Putin’s beweringen benadrukte een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Taiwan dat Taiwan een soeverein en onafhankelijk land is. De woordvoerder wees erop dat dit een feit is dat al vele jaren door de internationale gemeenschap wordt erkend. Het ministerie voegde eraan toe dat Taiwan op 13 januari 2024 een nieuwe president en vicepresident heeft gekozen via eerlijke, rechtvaardige en open verkiezingen. Dit toont volgens het ministerie aan dat Taiwan een soevereine staat is met een volwassen en stabiel democratisch systeem, een prestatie die breed erkend en bevestigd wordt door de internationale gemeenschap.

Conclusie

Het ministerie sloot af met de verklaring dat elke poging om Taiwan’s soevereiniteitsstatus te verdraaien, de internationaal erkende status quo in de Straat van Taiwan niet kan veranderen.

Related news