India zes weken lang naar de stembus voor 'grootste verkiezing ter wereld'

29 dagen geleden gepubliceerd
  Pexels

Vanaf 19 april houdt India zes weken lang parlementsverkiezingen. De kiescommissie maakte op 16 maart bekend dat de inwoners in zeven fases, afhankelijk van hun regio, naar de stembus kunnen. Met ongeveer 968 miljoen kiesgerechtigden worden dit de grootste verkiezingen die ooit hebben plaatsgevonden in de wereld. De uitslag wordt op 4 juni bekendgemaakt.

Een enorme operatie

Het opzetten van voldoende stembureaus en het tellen van alle stemmen is volgens de regering “een enorme operatie”. De hindoenationalistische partij van de huidige premier Narendra Modi gaat ruim aan kop in de peilingen. De 72-jarige Modi, die het hele land doorreist als onderdeel van zijn campagne, hoopt zich te verzekeren van een derde termijn.

De oppositie

De oppositie probeert zich te verenigen tegen Modi, maar er zijn nog steeds regelmatige onenigheden. Tegenstanders van Modi beweren dat hij de democratie verzwakt. Er is kritiek dat de moslimminderheid in India achtergesteld wordt onder zijn leiding.

India heeft sinds vorig jaar met ruim 1,4 miljard mensen de meeste inwoners ter wereld en passeerde afgelopen april China.

Related news