Recordhitte in Rio de Janeiro en Marokko

27 dagen geleden gepubliceerd
  Pixabay

In Brazilië, en meer specifiek in Rio de Janeiro, wordt momenteel een zinderende hittegolf ervaren. De gevoelstemperatuur bereikte op zondag maar liefst 62,3 graden, volgens de lokale weerdienst Alerta Rio. Dit is het hoogste niveau sinds deze dienst in 2014 begon met het meten van temperaturen. Het record werd gemeten op het weerstation in Guaratiba.

De impact van de hittegolf

De gevoelstemperatuur houdt ook rekening met factoren zoals luchtvochtigheid. De werkelijke maximumtemperatuur lag zondag volgens Alerta Rio op 42 graden. Deze hitte zorgde ervoor dat de bekende stranden van Ipanema en Copacapana overvol waren. De komende dagen blijft het in de regio warm met temperaturen van 39 tot 40 graden. Autoriteiten in verschillende delen van het land hebben waarschuwingen afgegeven voor de hoge temperaturen.

In het zuiden van Brazilië is de situatie echter anders. Daar wordt het gebied juist getroffen door extreme regenval. Naar verwachting zullen er komende week nog meer zware regenval en stormen plaatsvinden.

Extreme temperaturen ook in Marokko

Maar niet alleen in Zuid-Amerika worden hoge temperaturen gemeten. Ook dichter bij huis, in Marokko, werd een ongebruikelijke temperatuur van 37,7 graden gemeten in de stad Agadir. In februari werd er al een hitterecord verbroken met 36,6 graden in het zuiden van het land. Vorig jaar bereikte de stad een recordtemperatuur van 54,4 graden op 11 augustus.

Marokko kampt al maanden met een periode van intense droogte, die de landbouwsector in gevaar brengt. Volgens berichtgeving afgelopen januari, staat de Al-Massira-dam, het op één na grootste waterreservoir van het land, 120 kilometer ten noorden van Marrakech, momenteel droog.

Related news