Zweden treedt officieel toe tot de NAVO

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Zweden is officieel het 32ste lid van de NAVO geworden, na de goedkeuring van Hongarije, het laatste land dat nog moest instemmen. De Russische invasie van Oekraïne heeft Zweden, na decennia van militaire neutraliteit, naar de grootste militaire alliantie ter wereld geduwd.

Zweden en de NAVO

De toetreding van Zweden komt op een moment van toenemende onzekerheid over de toekomst van de NAVO. Donald Trump, de Republikeinse voorloper in de Amerikaanse presidentsrace, dreigt de veiligheidsgaranties voor ten minste een deel van Europa op te geven. Het Hongaarse parlement stemde maandag echter met 188 tegen 6 stemmen voor de resolutie.

Hongarije’s rol

De Hongaarse premier Viktor Orbán, die ondanks de westerse druk contact heeft gehouden met Rusland’s Poetin, hield de goedkeuring van Zweden’s bod meer dan 600 dagen tegen. Nu hebben alle bestaande NAVO-bondgenoten de lidmaatschapsstatus van Zweden geratificeerd.

Een vlaghijs ceremonie wordt later deze week verwacht op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, minder dan een jaar nadat het andere Noordse land Finland tot de alliantie toetrad.

Reacties

Voor nu is Rusland de grootste verliezer van de toetreding van Zweden tot de NAVO. Moskou heeft Zweden en Finland bedreigd sinds beide landen besloten om zich bij de NAVO aan te sluiten.

De Zweedse premier, Ulf Kristersson, noemde het een “historische dag”. “De parlementen van alle NAVO-lidstaten hebben nu gestemd voor de toetreding van Zweden tot de NAVO. Zweden is klaar om zijn verantwoordelijkheid voor de Euro-Atlantische veiligheid op zich te nemen”, zei Kristersson.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, verwelkomde de stemming van het Hongaarse parlement en zei: “Het lidmaatschap van Zweden zal ons allemaal sterker en veiliger maken.” De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei dat alle bondgenoten zouden profiteren van het lidmaatschap van Zweden. “Het is goed dat het Hongaarse parlement vandaag de toetreding van Zweden heeft goedgekeurd”, zei Scholz.

Related news