Zweden een stap dichter bij het lidmaatschap van de NAVO na goedkeuring Turkije

ongeveer een maand geleden gepubliceerd
  Pixabay

Op dinsdag 23 januari heeft Turkije gestemd voor de toetreding van Zweden tot de NAVO. In een stemming in het Turkse parlement werd de toetreding van Zweden tot de militaire alliantie goedgekeurd met 287 stemmen voor en 55 tegen, bij vier onthoudingen.

Het protocol zal nu naar de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan worden gestuurd om in wet omgezet te worden. Vorige maand stemde de buitenlandse zakencommissie van het Turkse parlement al voor het NAVO-lidmaatschap van Zweden.

Reactie uit Zweden

“Vandaag zijn we een stap dichter bij het volwaardig lid worden van de NAVO”, schreef de Zweedse premier Ulf Kristersson na de stemming. Hij sprak zijn waardering uit dat de Grote Algemene Vergadering van Turkije voor de toetreding van Zweden tot de NAVO heeft gestemd.

Hongarije blijft over

Nu blijft Hongarije het enige lidstaat dat de toetreding van Zweden nog niet heeft geratificeerd. De Hongaarse premier Viktor Orban heeft de Zweedse premier Ulf Kristersson uitgenodigd voor een bezoek aan Hongarije om te onderhandelen over het NAVO-lidmaatschap van Zweden.

Achtergrond

Zweden en Finland dienden tegelijkertijd hun verzoeken in om toe te treden tot de alliantie om de grenzen rond Oekraïne te versterken, kort nadat Rusland in 2022 was binnengevallen. Finland werd in april 2023 het 31ste lid van de NAVO, ondanks aanvankelijke bezwaren van Turkije.

Het verzoek van Zweden werd echter tegengehouden vanwege conflicten met de twee tegenstanders. Hongarije maakte bezwaar tegen Stockholm omdat het de stand van de democratie in het land in twijfel trok en Orban’s voortdurende banden met de Russische president Vladimir Poetin sinds de invasie van Oekraïne. Turkije had lang geaarzeld om Zweden toe te laten vanwege de manier waarop het land omgaat met anti-moslim sentimenten.

Related news