Zware storm veroorzaakt overstromingen in Noord-Italië

7 maanden geleden gepubliceerd

Een hevige storm heeft dinsdag overstromingen veroorzaakt in Noord-Italië, waardoor centraal Milaan en het populaire toeristische gebied rond het Comomeer zwaar getroffen zijn. De storm heeft ook geleid tot stroomuitval in verschillende delen van de stad Milaan.

Overstromingen in Milaan en Comomeer

De storm bracht hevige regenval en harde winden waardoor de rivier de Seveso, die door de gemeenten Como, Monza e Brianza en Milaan stroomt, buiten zijn oevers trad. Verschillende bars aan de oevers van het Comomeer raakten overstroomd, en de autoriteiten moesten water wegpompen en mobiele barrières plaatsen. Delen van Milaan werden onbereikbaar, en op sociale media waren beelden te zien van water dat trappen afstroomde naar ondergrondse treinstations.

Schade in de stad

De harde wind heeft in de stad Milaan bomen omvergeblazen, steigers neergehaald en daken van gebouwen gerukt. De veiligheidsraad van de stad, onder leiding van raadslid Marco Granelli, heeft de stroom in verschillende delen van de stad uit voorzorg afgesloten terwijl de autoriteiten werkten aan het opruimen van omgevallen stroomkabels.

Klimaatverandering en extreme weersomstandigheden

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat door de versnelling van de klimaatcrisis, extreme weersomstandigheden zoals hevige regenval en stormen frequenter en intenser zullen worden. Italië is bijzonder kwetsbaar voor klimaatverandering vanwege zijn geografie, wat het land een hoog risico op aardverschuivingen geeft, en omdat het wordt omringd door de opwarmende Middellandse Zee, wat de kans op sterke stormen verhoogt.

Venetië ontsnapt nipt aan overstroming

In het noordoosten is ook Venetië getroffen door de storm. Burgemeester Luigi Brugnaro meldt dat de stad nipt aan een overstroming is ontsnapt dankzij het MOSE-systeem van overstromingspoorten, dat de hele nacht en dag actief was. Het MOSE-systeem bestaat uit 78 overstromingspoorten tussen het stads-lagunesysteem en de Adriatische Zee en is sinds 2020 operationeel.

Weeralarm

Het Italiaanse bureau voor civiele bescherming heeft alle gebieden van de regio Veneto, inclusief Venetië, tot 1 november onder rood alarm geplaatst. Zes regio’s in het noorden bevinden zich onder het op één na hoogste alarmniveau, oranje, en 11 regio’s zijn voor de komende 24 uur onder geel alarm geplaatst. De storm komt tijdens een drukke vakantieperiode, waarin meer dan 8 miljoen Italianen worden verwacht te reizen in de week van 1 november.

Dit jaar is bijzonder dodelijk geweest voor overstromingen in Italië. In mei zijn minstens 14 mensen omgekomen bij overstromingen in de Noord-Italiaanse regio Emilia Romagna. Meer dan 20 rivieren traden buiten hun oevers en veroorzaakten honderden aardverschuivingen, overstroomden huizen en verwoestten landbouwgrond.

Related news