Zuid-Koreaanse regering dreigt met vervolging tegen stakende artsen

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

Zuid-Korea heeft een ultimatum gesteld aan artsen om hun staking te beëindigen of het risico te lopen op vervolging. Duizenden medische stagiairs en bewoners zijn al 10 dagen in staking uit protest tegen de plannen van de regering om het aantal inschrijvingen voor medische scholen te verhogen.

Deadline voor staking

De regering heeft een laatste oproep gedaan aan junior artsen om hun staking te beëindigen, met nog maar een paar uur te gaan voor de deadline op donderdag. Regeringsfunctionarissen hebben gewaarschuwd dat stakers juridische gevolgen zullen ondervinden als ze niet voor donderdag terugkeren naar hun ziekenhuizen. Van de 13.000 medische stagiairs en bewoners van het land, hebben er ongeveer 9.076 hun ziekenhuizen verlaten na het indienen van ontslagbrieven, volgens het Ministerie van Volksgezondheid.

Verwachte gevolgen

Velen verwachten dat veel stakers de deadline zullen trotseren, en de arbeidsboycot weken of maanden zullen voortzetten. De regering is van plan om maandag formele stappen te zetten richting straffen, aangezien vrijdag een nationale feestdag is.

Oorzaken van de staking

In het hart van het geschil ligt een overheidsplan om volgend jaar 2.000 meer aanvragers toe te laten tot medische scholen, een toename van twee derde ten opzichte van de huidige 3.058. De regering zegt dat het van plan is om tegen 2035 tot 10.000 nieuwe artsen toe te voegen om te kunnen omgaan met de snel verouderende bevolking van het land. Maar veel artsen verwerpen het plan, met als argument dat universiteiten niet klaar zijn om kwalitatief onderwijs te bieden aan zoveel nieuwe studenten.

Impact van de staking

De stakingen van de artsen hebben geleid tot annuleringen of vertragingen van honderden operaties en andere medische behandelingen in hun ziekenhuizen, volgens het Ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie zegt dat de behandeling van spoedeisende en kritieke patiënten grotendeels stabiel blijft, aangezien openbare medische instellingen hun werkuren hebben verlengd en militaire ziekenhuizen hun spoedeisende hulp hebben opengesteld voor het publiek. Maar waarnemers zeggen dat als senior artsen zich aansluiten bij de stakingen van de stagiaires, de medische dienstverlening in Zuid-Korea ernstige schade zou kunnen oplopen.

Related news