Zuid-Korea zegt dat China "groot aantal" Noord-Koreaanse overlopers heeft teruggestuurd

10 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Zuid-Korea meldt dat China een “groot aantal” Noord-Koreaanse overlopers heeft teruggestuurd naar hun land van herkomst. Deze uitspraak volgt op recente rapporten van mensenrechtengroeperingen die beweren dat zo’n 600 Noord-Koreanen zijn teruggestuurd. Zuid-Korea gaf aan dat deze rapporten waar lijken te zijn, maar bevestigde niet het exacte aantal teruggestuurde personen.

Risico’s bij terugkeer

Volgens Human Rights Watch (HRW) kunnen de voornamelijk vrouwelijke overlopers te maken krijgen met gevangenisstraf, seksueel geweld of zelfs de dood bij terugkeer naar Noord-Korea. Er zijn berichten vanuit China dat honderden mensen vanuit hun detentiecentra op vrachtwagens zijn gezet en maandagavond naar Noord-Korea zijn teruggestuurd.

Internationale normen

De Zuid-Koreaanse woordvoerder van het Ministerie van Hereniging, Koo Byoung-sam, heeft aangegeven dat het de positie van de regering is dat Noord-Koreanen die in het buitenland wonen onder geen enkele omstandigheid tegen hun wil mogen worden teruggestuurd. “Gedwongen repatriëring tegen de wil in is een schending van de internationale norm van non-refoulement”, zei hij. Non-refoulement betekent dat vluchtelingen en asielzoekers niet gedwongen mogen worden om terug te keren naar landen waar ze vervolging zouden kunnen ondergaan.

Reactie China

China beschouwt Noord-Koreaanse overlopers niet als vluchtelingen, maar als “economische migranten” en heeft een beleid om hen terug te sturen. Gevraagd naar de gemelde repatriaties, zei de Chinese woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin, donderdag dat er “geen zogenaamde ‘Noord-Koreaanse overlopers’ in China zijn”. Hij stelde dat Beijing een “verantwoordelijke houding” heeft ten opzichte van Noord-Koreanen die China illegaal binnenkomen om economische redenen.

Oproep tot actie

HRW heeft regeringen over de hele wereld opgeroepen om “China’s laatste terugkeeracties te veroordelen en te eisen dat er een einde komt aan toekomstige gedwongen terugkeeracties”. De organisatie riep Beijing ook op om de Noord-Koreaanse overlopers de status van vluchteling te geven, of hen veilige doorgang te bieden naar Zuid-Korea of andere landen.

Related news