Zimbabwe vrouwenvoetbalcoach in hechtenis na aantijging van ongepast gedrag

6 maanden geleden gepubliceerd

Shadreck Mlauzi, de coach van het Zimbabwaanse vrouwenvoetbalteam, is in politiehechtenis geplaatst na beschuldigingen van ongepast gedrag tegen een vrouwelijk personeelslid tijdens een internationaal toernooi. Mlauzi, die vorige maand opnieuw werd aangesteld als coach, werd dinsdag gearresteerd na terugkeer uit Zuid-Afrika, waar hij deelnam aan het kampioenschap van de Council of Southern Africa Football Association (Cosafa) voor vrouwen.

Beschuldigingen

Volgens een klacht die door het personeelslid bij de Zimbabwaanse politie werd ingediend, nodigde Mlauzi haar uit in zijn hotelkamer, greep haar bij de schouders en “probeerde haar zonder haar toestemming te kussen”. De beschuldigde zou ook hebben gevraagd om een lichaamsmassage via een WhatsApp-gesprek en om seksuele intimiteit.

Verdere incidenten

Mlauzi zou het personeelslid op 4 oktober opnieuw hebben gevraagd om naar zijn kamer te komen voor een massage. Ze beweert ook dat hij de volgende dag haar billen greep nadat hij haar naar zijn kamer had geroepen en dat Mlauzi haar begon lastig te vallen na de overwinning van Zimbabwe op Lesotho in hun openingswedstrijd de volgende dag.

De vrouw meldde de aantijgingen bij de beschermingsfunctionaris van Cosafa. Mlauzi verscheen dinsdag voor de rechtbank op beschuldiging van ongepast gedrag en is in hechtenis gebleven tot zijn borgtochtzitting op woensdag. Hij heeft niet gereageerd op de aantijgingen.

Onderzoek door de voetbalbond

De Zimbabwe Football Association (Zifa) bevestigde vorige week dat het een lid van het senior vrouwencoachingteam onderzocht op beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen een vrouwelijke collega. Er zijn serieuze zorgen geuit over de manier waarop Zifa de claims heeft behandeld, aangezien Mlauzi gedurende hun verblijf in Zuid-Afrika in hetzelfde hotel als haar verbleef.

De Zifa heeft een onderzoek ingesteld naar het wangedrag onder leden van het senior vrouwentechnische team. De bond benadrukt dat dit een gevoelig onderwerp is en vraagt het publiek om geen ongegronde stappen te ondernemen die het onderzoek kunnen schaden.

Related news