Wit-Russische ballingen plannen coup tegen Lukashenko

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Een groep Wit-Russische ballingen heeft aangekondigd een coup te plannen tegen de autoritaire leider Alexander Lukashenko. De partizanenverzetsgroep BYPOL, die vanuit Polen opereert, is bezig met het trainen van officieren en het actief saboteren van het Kremlin in de oorlog tegen Oekraïne, ter voorbereiding op een staatsgreep tegen het regime in Minsk. “We hebben een plan uitgewerkt en zullen dit op het juiste moment in werking stellen”, zei de voormalige Wit-Russische officier Aliaksandr Azarau tegen het Belgische mediakanaal VRT.

Belang van Oekraïense overwinning

Volgens Azarau is het essentieel dat de Russische president Vladimir Putin wordt verslagen in Oekraïne, om zo Lukashenko’s regime te verzwakken. “Zonder Putin is er geen Lukashenko,” zei hij. “Als Oekraïne een succesvol offensief kan lanceren, zal Putin geen tijd meer hebben voor Wit-Rusland.”

Azarau beweert dat de groep diverse sabotage-acties tegen Rusland heeft uitgevoerd om Kiev te helpen in de oorlog. Ze hebben onder andere Russische vliegtuigen aangevallen, spoorwegen beschadigd en Wit-Russische vrijwilligers getraind die samen met de Oekraïense strijdkrachten vechten.

Sabotage-acties en veroordelingen

In februari 2023 beweerde de groep verantwoordelijk te zijn voor een drone-aanval die ernstige schade toebracht aan een Russisch militair vliegtuig nabij Minsk. Azarau, een voormalig functionaris van de Wit-Russische veiligheidsdiensten, zei dat hij ontslag nam na het “waarnemen van verkiezingsfraude tijdens de presidentsverkiezingen van 2020 en de harde onderdrukking van de daaropvolgende protesten”.

Op 15 februari werd Azarau bij verstek veroordeeld door een Wit-Russische rechtbank, samen met vijf andere voormalige politiefunctionarissen, voor “het aanzetten tot sociale haat, het beramen om de macht met geweld over te nemen en het creëren van een extremistische groep.” Azarau kreeg de zwaarste straf - 25 jaar gevangenisstraf en een forse boete van ongeveer $123.500.

Lukashenko en Putin

Lukashenko, die Wit-Rusland sinds 1994 regeert, heeft onlangs bevestigd dat hij in 2025 opnieuw president wil worden. Als nauwe bondgenoot van Putin, heeft Lukashenko de Russische president - die hij beschouwt als een “oudere broer” - gesteund gedurende zijn volledige invasie van Oekraïne. Hij heeft Putin toegestaan tactische nucleaire wapens op zijn grondgebied te stationeren. Westerse staten hebben de betrokkenheid van Wit-Rusland bij de oorlog tegen Oekraïne veroordeeld, met het Europees Parlement dat Lukashenko “een medeplichtige” noemt.

Related news