Wellnessgoeroe Wim Hof voor de rechter in VS na dood van tiener

6 maanden geleden gepubliceerd

Wellnessgoeroe Wim Hof, ook bekend als de ‘Iceman’, zal volgend jaar in de Verenigde Staten voor de rechter verschijnen. Dit komt na de dood van een 17-jarig meisje uit Californië, die verdronken zou zijn door het toepassen van zijn methode.

Achtergrond

Het lichaam van Madelyn Metzger werd in augustus 2022 levenloos aangetroffen in een zwembad. Haar familie legde een verband met Hof vanwege haar interesse in de ‘Wim Hof-methode’. Deze methode, gebaseerd op blootstelling aan koud water en ademhalingsoefeningen, wordt wereldwijd verkocht als online cursus door het bedrijf van Hofs zoon.

De familie Metzger wil dat Hof aansprakelijk wordt gesteld voor de dood van hun dochter. Ze eisen ook een schadevergoeding van ongeveer 63 miljoen euro. Dit is de eerste keer dat een rechter een zaak tegen Hof behandelt.

Eerdere incidenten

Er zijn echter al eerder ongevallen geweest die in verband zouden staan met de ‘Iceman’. In 2016 kwam aan het licht dat vier mensen waren overleden door de ademhalingstechnieken van Hof. Hof reageerde destijds dat deze mensen de techniek niet goed hadden uitgevoerd en daardoor waren gaan hyperventileren.

Dit jaar bracht de Amerikaanse onderzoeksjournalist Scott Carney, die vroeger een grote fan van Hof was, een documentaire uit. Hierin legt hij de dood van in totaal dertien mensen in verband met het beoefenen van de Wim Hof-methode.

Doel van de rechtszaak

De advocaat van de familie Metzger stelt dat de rechtszaak niet alleen om de dood van hun dochter draait. Ze willen ook voorkomen dat Hof zijn methode nog langer mag verspreiden in Californië en bij voorkeur in de gehele Verenigde Staten. Ze beschouwen Wim Hof als een bedreiging voor de volksgezondheid.

Related news