Wexner Foundation verbreekt banden met Harvard Universiteit vanwege reactie op Hamas-aanvallen

8 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

De Wexner Foundation, opgericht door voormalig Victoria’s Secret miljardair Leslie Wexner en zijn vrouw Abigail, verbreekt de banden met Harvard University. Ze betichten de universiteit ervan “voorzichtig” te zijn om de terreuraanvallen van Hamas tegen Israël te veroordelen. Deze beslissing komt na kritiek van donateurs die ontstemd waren over de initiële reactie van de universiteit op de aanvallen en een anti-Israël verklaring uitgegeven door studentengroepen.

Kritiek op de universiteit

In een brief aan de raad van toezicht van Harvard, geschreven door de leiders van de Wexner Foundation, werd de “ontstellende mislukking” van het leiderschap van Harvard om stelling te nemen tegen de moorden op onschuldige Israëlische burgers, fel bekritiseerd. De stichting benoemde specifiek de verklaring die werd uitgegeven door een coalitie van studentengroepen die enkel Israël de schuld gaf van de terreuraanvallen door Hamas.

De reactie van Harvard

De universiteit reageerde op de kritiek door te herhalen dat ze zowel de aanvallen op Israël als terrorisme in het algemeen veroordeelt. Claudine Gay, de president van Harvard, probeerde de groeiende kritiek te sussen met een videoboodschap. Ze bevestigde dat de universiteit terrorisme verwerpt, inclusief de gruwelijke misdaden gepleegd door Hamas. Daarnaast benadrukte ze dat de universiteit haat verwerpt - haat tegen Joden, Moslims, of enige groep mensen op basis van hun geloof, afkomst, of identiteit.

Gevolgen voor de Wexner Foundation

De Wexner Foundation heeft tot doel leiders in de Noord-Amerikaanse Joodse gemeenschap en Israël te ontwikkelen en te inspireren. Ze heeft diepe banden met Harvard en ondersteunt een fellowshipprogramma bij de Kennedy School of Government. Dit programma stelt overheids- en openbare dienstverleners in Israël in staat om een jaar aan Harvard te studeren.

Naast de reactie van Harvard op de terreuraanvallen en de anti-Israël brief, haalde de Wexner Foundation een breder probleem aan waarbij de “tolerantie voor diverse perspectieven langzaam maar merkbaar is versmald in de loop der jaren.” De stichting meldde dat veel van hun Israëlische Fellows zich niet langer gemarginaliseerd, maar verlaten voelen bij de Kennedy School. Dit gevoel werd versterkt door recente gebeurtenissen, aldus de brief. De stichting zal haar financiële steun aan Harvard stopzetten.

Related news