De wereld reageert op gijzelingen en doden in Israël

8 maanden geleden gepubliceerd

De wereld is in shock na de dood van ten minste 1400 mensen in Israël door Palestijnse Hamas-militanten uit Gaza en de gijzeling van meer dan 100 mensen. Deze gebeurtenissen hebben een bijzondere weerklank gevonden in Centraal- en Oost-Europa, regio’s met sterke Joodse banden en herinneringen aan de Holocaust.

Verdwenen Holocaust-historicus

In het bijzonder heeft de verdwijning van één man, Alex Danzig, bijzondere onrust en verdriet veroorzaakt. Danzig, een 75-jarige Holocaust-historicus, is al 30 jaar werkzaam bij Yad Vashem, het Holocaust Herdenkingscentrum van Israël. Hij heeft Joden en Polen opgeleid over de gebeurtenissen tijdens de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Danzig woont in Nir Oz, een kibboets in het zuiden van Israël, dichtbij Gaza. Sinds 7 oktober, de dag van de aanval, is er niets meer van hem vernomen.

Ironische wending

Danzig werd na de oorlog geboren in Polen, in 1948 - hetzelfde jaar als de oprichting van de staat Israël. Zijn oudere zus Edith is een overlevende van de Holocaust. Zij werd in 1941 geboren onder Duitse bezetting in wat nu West-Oekraïne is. Haar ouders vonden voor haar een veilige plaats bij een Poolse moeder en dochter, Maria en Halina Assanowicz, die haar redde van de nazi’s. Deze daad van humaniteit gaf Edith’s ouders meer bewegingsvrijheid, ondanks de bezetting en de vervolging van de Joden. Ze getuigden later dat ze hun leven aan de familie Assanowicz te danken hadden. In 1982 werden Maria en Halina Assanowicz door Yad Vashem erkend als Rechtvaardigen onder de Volkeren, de hoogste eer die Israël kan geven aan niet-Joodse redders van Joden tijdens de Holocaust.

Onderwijs over de Holocaust

Na een bezoek aan Auschwitz in 1986 werd Danzig’s interesse in de Holocaust en in het bijzonder de complexiteit van de Pools-Joodse relaties gewekt. Hij bracht de volgende decennia door met het leiden van excursies naar de vernietigingskampen en het onderwijzen van Israëlische en Poolse studenten. Orit Margilot, een nauwe vriendin en voormalige collega van Danzig, beschrijft hem als “de meest deskundige persoon die ik ken”. Ze schetst een beeld van een groot communicator die weet hoe hij jonge mensen kan aanspreken en barrières kan doorbreken.

Aanval op de kibboets

Danzig verdween op de dag dat de Hamas-aanvallers kwamen. Zijn zoon Mati, die ook in Nir Oz woont maar de aanval overleefde, beschrijft de verschrikkelijke gebeurtenissen van die dag. Ze dachten eerst dat het een raketaanval was, een niet ongewoon incident in dat deel van Israël. Al snel werd echter duidelijk dat er schutters het gebied waren binnengekomen. Mati en zijn gezin brachten acht uur door in angst dat zij de volgenden zouden zijn. Uiteindelijk kwamen de aanvallers echter niet bij hen. “We waren een van de zeer weinige huizen, misschien drie of vier, waar ze niet binnenkwamen, een soort geluk van God.”

Related news