VS vraagt Israël om grondinvasie in Gaza uit te stellen

4 maanden geleden gepubliceerd

Volgens verslagen uit de Amerikaanse media heeft de regering-Biden Israël gevraagd om de geplande grondinvasie in Gaza uit te stellen. Dit om meer tijd te winnen voor onderhandelingen over gijzelaars. De recente vrijlating van twee Amerikaanse vrouwen die door Hamas waren gegijzeld, heeft de inspanningen om het lot van meer dan 200 andere gijzelaars te bespreken versneld. Onder hen bevinden zich ook andere Amerikaanse burgers.

‘Onophoudelijke inspanningen’

In het weekend heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aangegeven dat de VS ‘onophoudelijke inspanningen’ doet om hen naar huis te brengen. Hierbij worden alle mogelijke middelen, partnerschappen en relaties ingezet. Naar verluidt zijn de onderhandelingen over de vrijlating van ongeveer 50 buitenlandse burgers en burgers met een dubbele nationaliteit in een ernstig stadium terechtgekomen.

Bezorgdheid over bredere oorlog

Er heerst een sterke en groeiende bezorgdheid dat een zware Israëlische grondinvasie in Gaza een bredere oorlog kan ontketenen. De Israëli’s ontkennen de berichten dat hen is gevraagd de invasie uit te stellen, maar het is duidelijk dat de Amerikanen hen adviseren, zo niet eisen stellen.

Ondanks dit heeft Israël al ongekende luchtaanvallen op Gaza uitgevoerd, met duizenden burgerdoden tot gevolg. Er bestaat weinig twijfel over dat het land uiteindelijk een grondoperatie zal starten. Dit is de enige manier om zijn doel te bereiken: het uitschakelen van Hamas-strijders en hun infrastructuur, een doelstelling die door de VS wordt gesteund.

Related news