VS bevestigt verkoop van Viper-aanvalshelikopters ter waarde van $1 miljard aan Nigeria

25 dagen geleden gepubliceerd

De Amerikaanse afdeling van Defensie (DoD) heeft de verkoop bevestigd van 12 AH-1Z Viper-aanvalshelikopters aan Nigeria. Naast de helikopterverkoop werd er in december een contract van $7,7 miljoen toegekend aan Northrop Grumman om 32 missiecomputers te leveren voor de Bell-helikopters. Naar verwachting wordt dit contract in juni 2024 afgerond.

Eerste termijn betaald

Na de toekenning van het contract verklaarde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in januari dat Nigeria de eerste termijn van de betaling had voldaan. De goedkeuring voor de helikopteraanvraag door Abuja werd in april 2022 door het ministerie van Buitenlandse Zaken verleend.

Bijdrage aan veiligheid

De aanschaf van de helikopters, inclusief begeleiding, nachtzichtbeeldsystemen en training, “zal Nigeria beter uitrusten om bij te dragen aan gedeelde veiligheidsdoelstellingen, regionale stabiliteit te bevorderen en interoperabiliteit met de VS en andere westerse partners op te bouwen”, aldus het Amerikaanse Defense Security Cooperation Agency. “Deze voorgestelde verkoop zal de buitenlandse beleidsdoelen en nationale veiligheidsdoelstellingen van de Verenigde Staten ondersteunen door de veiligheid van een strategische partner in Sub-Sahara Afrika te verbeteren.”

Lijst van vliegtuigen

De multi-inzetbare vliegtuigen zijn in staat om verkennings-, escorte- en aanvalsmissies uit te voeren. Ze voegen zich bij de 54 bemande en onbemande militaire vliegtuigen die Nigeria heeft aangeschaft om diverse veiligheidsproblemen aan te pakken, waaronder een islamitische opstand en banditisme. De goedgekeurde platforms voor aankoop zijn onder andere de m-346 aanvalsvliegtuigen, T-129 ATAK-helikopters, Agusta 109 Trekker multi-inzetbare helikopters en Chinese Wing Loong II-drones.

Related news