VS keurt verkoop van militaire luchtschepen aan Polen goed voor 1,2 miljard dollar

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de voorgestelde verkoop van vier radarverkenningsluchtschepen aan Polen goedgekeurd. De deal van 1,2 miljard dollar (ongeveer 4,8 miljard zloty) omvat naast de luchtschepen zelf ook gerelateerde logistiek en programma-ondersteuning.

Verbeterde luchtverkenning

De aankoop van de Airspace and Surface Radar Reconnaissance (ASRR) aerostat-systemen zal het Poolse leger in staat stellen de luchten op een geheel nieuw niveau te monitoren, zegt de Poolse onderminister van Defensie, Paweł Bejda. Het apparatuur wordt gebruikt om laagvliegende luchtdoelen zoals kruisraketten en drones te detecteren.

Volgens een officiële verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zal de voorgestelde verkoop de capaciteit van Polen verbeteren om huidige en toekomstige bedreigingen van vijandelijke lucht- en grondwapensystemen aan te pakken. “Polen zal de mogelijkheid gebruiken als een luchtwaarschuwingssysteem om te verdedigen tegen regionale bedreigingen. Dit zal Polen ook in staat stellen om zijn bijdrage aan toekomstige NAVO-operaties te vergroten”, aldus het ministerie.

Onderhandelingen binnenkort afgerond

Nu de goedkeuring is gegeven, zullen de onderhandelingen binnenkort worden afgerond en de deal worden ondertekend, zei Bejda. Raytheon Intelligence and Space, TCOM, ELTA North America en Avantus Federal LLC (een dochteronderneming van QinetiQ, Inc.) zullen de primaire aannemers zijn.

Deze luchtschepen kunnen laagvliegende luchtdoelen op een afstand van enkele honderden kilometers detecteren. Ter vergelijking, grondradars kunnen, wanneer ze op een vlak gebied worden geplaatst, een object op een hoogte van 100m van een afstand van 47km waarnemen, aldus het nieuwsdienst Defence24.

Verhoogde militaire uitgaven

Sinds de Russische inval in Oekraïne, heeft Polen een militaire uitgave gedaan, waaronder deals voor honderden tanks en houwitsers uit de VS en Zuid-Korea. Warschau koopt ook Patriot-luchtverdedigingssystemen, HIMARS-raketwerpers en F-35-gevechtsvliegtuigen uit de VS.

Het vorige PiS-regering had beloofd om de defensie-uitgaven van Polen te verhogen tot 4% van het BBP in 2023. Volgens schattingen van de NAVO zelf, was Polen dicht bij het halen van die doelstelling, met een uitgave van 29,1 miljard dollar, of 3,9% van het BBP, in 2023. Dit was het hoogste relevante niveau in de alliantie. Echter, de nieuwe regeringscoalitie, die PiS in december heeft vervangen, heeft gezegd dat het deals ondertekend door zijn voorgangers zal herzien en mogelijk sommige van hen zal annuleren.

Related news