VS keurt verkoop van bewapende drones aan India goed

4 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

De Amerikaanse overheid heeft de mogelijke verkoop van 31 bewapende drones, raketten en andere uitrusting aan India goedgekeurd voor bijna $4 miljard. De deal omvat de verkoop van 31 bewapende MQ-9B SkyGuardian-drones, 170 AGM-114R Hellfire-raketten en 310 laser kleine diameter bommen, communicatie- en bewakingsapparatuur en een precisie glijbom.

Details van de deal

De MQ-9B Predator drones-overeenkomst werd aangekondigd tijdens het bezoek van premier Narendra Modi aan de VS in juni 2023. In december werd de deal echter opgeschort door een Senaatscomité in afwachting van een onderzoek naar een vermeend Indiaas moordcomplot op Amerikaanse bodem. De deal zal nu worden bevestigd na goedkeuring door het Amerikaanse Congres.

General Atomics Aeronautical Systems zal de hoofdaannemer zijn voor de deal. Senator Ben Cardin heeft zijn “hold” op de overeenkomst beëindigd nadat de Amerikaanse regering akkoord ging met een volledig onderzoek naar het moordcomplot.

Beschuldigingen tegen India

Vorig jaar beschuldigde de VS Delhi van het beramen van een moord op een Amerikaans staatsburger die pleit voor Khalistan - een onafhankelijke Sikh-staat uit India. Een woordvoerder van de regering zei dat de VS “onze verwachtingen hebben overgebracht dat iedereen die verantwoordelijk wordt geacht verantwoording moet afleggen”.

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende elke betrokkenheid bij het moordcomplot. Het ministerie voegde eraan toe dat een hooggeplaatste onderzoekscommissie is gevormd “om de beschuldiging te onderzoeken en de veiligheidszorgen van de Amerikaanse regering aan te pakken”.

Strategische relatie VS-India

Het Pentagon gaf op donderdag aan dat de voorgestelde drone-deal met India “het buitenlands beleid en de nationale veiligheidsdoelstellingen van de Verenigde Staten zal ondersteunen door de strategische relatie tussen de VS en India te versterken”.

Related news