VS overweegt sancties tegen Chinese bedrijven die Rusland steunen in Oekraïense oorlog

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Amerikaanse leden van het Congres hebben aangegeven dat de VS sancties overweegt tegen Chinese bedrijven die worden verdacht van het ondersteunen van Rusland in de oorlog in Oekraïne. Deze maatregelen zouden de eerste directe straffen zijn tegen Beijing vanwege de vermeende militaire steun aan Moskou.

Sancties kunnen “zeer binnenkort” volgen

Er wordt gesuggereerd dat de VS “zeer binnenkort” soortgelijke voorstellen als de EU zou kunnen volgen. “China moet begrijpen dat dezelfde soort sancties die echt beginnen te werken in Rusland ook op China toegepast kunnen worden”, zei senator Gerald Connolly. Deze sancties zouden een ernstige klap kunnen betekenen voor de Chinese economie, die al in zwaar weer verkeert na een trager dan verwachte herstel van Covid-19 en turbulenties in de vastgoedsector.

Mogelijke gevolgen voor de VS

Een dergelijke stap zou echter ook de VS kunnen schaden, gezien de handelsafhankelijkheid van de twee landen. Deze overweging heeft in het verleden tot voorzichtigheid geleid vanuit Washington. Toch zei Connolly dat dit dergelijke straffen niet zou afschrikken, die “zeer binnenkort” zouden kunnen komen.

Samenwerking met het Biden-administratie

Senator Ben Cardin gaf aan dat het Congres momenteel opties onderzoekt samen met de Biden-administratie. “Het is een gebied waar we naar kijken, en het Congres werkt samen met de administratie over hoe we de sancties tegen Rusland kunnen handhaven, en dat zal grotere medewerking van andere landen vereisen.”

Related news