VS militaire vliegtuigen leveren duizenden maaltijden in Gaza in noodhulpoperatie

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

VS militaire C-130 vrachtvliegtuigen hebben zaterdag voedsel in pallets boven Gaza gedropt. Dit markeert de start van een noodhulpoperatie die geautoriseerd is door president Joe Biden. De actie volgt op een chaotisch incident waarbij meer dan 100 Palestijnen omkwamen toen ze goederen van een hulpkonvooi probeerden te halen.

Drie vliegtuigen van de Central Air Forces dropten 66 bundels met ongeveer 38.000 maaltijden in Gaza om 8:30 uur EST (15:30 uur lokale tijd). De bundels werden gedropt in het zuidwesten van Gaza, op het strand langs de Middellandse Zeekust.

Coördinatie met de Royal Jordanian Air Force

De luchtdropping werd gecoördineerd met de Royal Jordanian Air Force, die aangaf op zaterdag twee voedseldroppings te hebben uitgevoerd in Noord-Gaza. Ze hebben de afgelopen maanden meerdere rondes uitgevoerd.

“De gecombineerde operatie omvatte Amerikaanse luchtmacht en RJAF C-130 vliegtuigen en respectievelijke leger soldaten die gespecialiseerd zijn in luchtbevoorrading van benodigdheden, bundels bouwden en zorgden voor een veilige dropping van voedselhulp,” zei het Amerikaanse Central Command in een bericht op “X”, voorheen bekend als Twitter.

Verwachte vervolgdroppings

Het wordt verwacht dat dit de eerste van vele Amerikaanse airdrops zal zijn. Drie functionarissen van de Biden-administratie gaven aan dat de vliegtuigen militaire Maaltijden Klaar om te Eten (MRE’s) - houdbare maaltijden die een dag aan calorieën bevatten in elke verzegelde verpakking - in locaties dropten waarvan werd gedacht dat ze burgers het grootste veiligheidsniveau zouden bieden om hulp te krijgen.

Announcing van de operatie door president Biden

President Joe Biden kondigde vrijdag aan dat de VS zouden beginnen met het droppen van voedsel naar hongerige Gazanen nadat minstens 115 Palestijnen werden gedood en honderden meer gewond raakten bij de aanval op donderdag toen ze zich haastten voor hulp.

Geen vervanging voor vrachtwagens

De Verenigde Staten geloven dat de airdrops zullen helpen om de ernstige situatie in Gaza aan te pakken, maar ze zijn geen vervanging voor vrachtwagens, die veel meer hulp effectiever kunnen transporteren, hoewel de gebeurtenissen van donderdag ook de risico’s met transport over de grond hebben getoond.

Gebruik van C-130 vliegtuigen

De C-130 wordt veel gebruikt voor het leveren van hulp aan afgelegen plaatsen vanwege zijn vermogen om in sobere omgevingen te landen. Een C-130 kan tot 42.000 pond aan vracht vervoeren en de bemanningen weten hoe ze de vracht, die soms zelfs voertuigen kan bevatten, op grote pallets kunnen bevestigen die veilig uit de achterkant van het vliegtuig kunnen worden gedropt.

Hulpblokkade door Israël

Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober heeft Israël de invoer van voedsel, water, medicijnen en andere benodigdheden verboden, met uitzondering van een klein beetje hulp dat het zuiden binnenkomt vanuit Egypte bij de Rafah-overgang en Israëls Kerem Shalom-overgang. De Verenigde Naties zeggen dat een kwart van de 2,3 miljoen mensen in Gaza met uithongering wordt geconfronteerd. Hulpfunctionarissen hebben gezegd dat airdrops geen efficiënte manier zijn om hulp te distribueren en dat ze een laatste redmiddel zijn.

Related news