VS in beslagname van meer dan 500.000 vaten Iraanse olie wegens illegale handel

26 dagen geleden gepubliceerd
  Pixabay

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft aangekondigd meer dan 500.000 vaten van internationaal gesanctioneerde Iraanse brandstof in beslag te nemen. Volgens functionarissen is deze brandstof illegaal verhandeld om de paramilitaire strijdkrachten van het land te financieren.

Ook zijn er strafrechtelijke aanklachten aangekondigd in verband met de verkoop van de ruwe olie aan kopers in China, Rusland en Syrië. De acties, die plaatsvinden tegen de achtergrond van oplopende spanningen tussen de VS en Iran, maken deel uit van een brede inspanning om de financiering van de paramilitaire Revolutionaire Garde’s Quds Force te verstoren. Deze expeditie-eenheid wordt verondersteld in het buitenland te werken in landen als Irak, Libanon, Syrië en Jemen om Iraanse geallieerde milities te ondersteunen.

Strafrechtelijke aanklachten en reactie van FBI-directeur

“Iran vormt een constante dreiging voor de Verenigde Staten, probeert Amerikanen te vermoorden binnen onze grenzen, voert een cyberaanval uit op een kinderziekenhuis, ondersteunt terroristen over de hele wereld en meer,” zei FBI-directeur Christopher Wray in een verklaring. “Alle misdaden van Iran kosten geld. En de FBI zal zich blijven inzetten om de Amerikaanse sancties te handhaven die geld uit zijn koffers houden.”

Meer details over de aanklachten

Eén strafzaak, aangespannen in New York, beschuldigt zeven personen - waaronder meerdere functionarissen van een Turkse energiegroep en een leider binnen de Islamitische Revolutionaire Garde - van het gebruik van frontbedrijven, valse documentatie en gemanipuleerde locatie- en verzendgegevens om te verkopen aan overheidsgebonden kopers in China, Rusland en Syrië. De aanklachten omvatten misdaden gerelateerd aan terrorisme, sanctieontduiking, fraude en witwassen van geld.

Een aparte strafzaak, aangespannen in een federale rechtbank in Washington, D.C., beschuldigt een Chinese vrouw en een Omaanse man van hun vermeende betrokkenheid bij de verkoop van Iraanse olie aan raffinaderijen die eigendom zijn van de Chinese overheid.

Over de in beslag genomen brandstof

De meer dan 500.000 vaten brandstof die de VS in beslag wil nemen, waren meer dan $25 miljoen waard aan boord van de olietanker Abyss. The Associated Press analyseerde in maart 2023 satellietfoto’s en maritieme trackinggegevens om de Abyss naast de ruwe olietanker Oceania te plaatsen voor een mogelijke scheep-tot-scheep-overdracht. De VS zegt ook $108 miljoen te hebben in beslag genomen dat als onderdeel van het schema werd gebruikt.

Related news