VS en Egypte komen overeen om humanitaire hulp naar Gaza te sturen

8 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een overeenkomst gesloten met Egypte om beperkte hulp te leveren aan Gaza. Dit om de humanitaire crisis te verlichten te midden van de oorlog tussen Israël en Hamas. Tijdens zijn bezoek aan Tel Aviv benadrukte Biden dat Israël het recht had om zich te verdedigen na de aanval van Hamas die de gevechten uitlokte.

Explosie in Gaza’s Al-Ahli Arab Ziekenhuis

Palestijnse functionarissen beweren dat een explosie in Gaza’s Al-Ahli Arab Ziekenhuis 471 mensen heeft gedood en wijzen Israël als de schuldige aan. Dit incident heeft de spanningen in de regio verder aangewakkerd. Biden ondersteunde echter tijdens zijn bezoek aan Tel Aviv de Israëlische bewering dat de dodelijke explosie waarschijnlijk veroorzaakt werd door een verkeerd afgevuurde Palestijnse raket.

Hulp voor Gaza

Op de terugvlucht naar huis besprak Biden de hulp voor Gaza met de Egyptische president Abdul Fattah al-Sisi. Biden meldde aan journalisten dat al-Sisi had ingestemd om de Rafah-grens van Egypte naar Gaza te openen om zo’n 20 vrachtwagens met humanitaire hulp het gebied in te laten. Egypte bevestigde dat haar president en Biden overeen waren gekomen om op een duurzame manier hulp te bieden aan Gaza.

Financiële bijdrage van de VS

Daarnaast kondigde Biden aan dat er $100 miljoen aan Amerikaanse financiering zou worden toegewezen om Palestijnse burgers te ondersteunen. Een bron dicht bij de situatie meldde dat de Amerikaanse president overweegt om het Congres te vragen om zo snel mogelijk $10 miljard aan hulp voor Israël te verstrekken.

Situatie in Gaza

Mensen in Gaza kampen met een ernstig tekort aan voedsel, water, brandstof, medicijnen en andere essentiële zaken. Dit nadat Israël 10 dagen geleden een blokkade van de enclave instelde. De blokkade volgde op een ongekende inval vanuit Gaza door de Palestijnse militante groep Hamas, waarbij 1.400 mensen werden gedood. Volgens Palestijnse gezondheidsfunctionarissen zijn er minstens 3.000 mensen omgekomen bij vergeldingsaanvallen van Israël op Gaza.

Related news