VS blokkeert resolutie voor humanitaire pauze in Gaza

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

De Verenigde Staten hebben een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad, die opriep tot een humanitaire pauze in het belegerde Gaza, gevetood. De resolutie, voorgesteld door Brazilië, veroordeelde de terreuraanslagen van 7 oktober in Israël door de Palestijnse militante groep Hamas, welke meer dan 1.400 mensen het leven kostte. De resolutie riep ook op tot de vrijlating van gijzelaars en drong er bij alle partijen op aan om zich te houden aan het internationaal recht en burgerlevens te beschermen in het door Hamas gecontroleerde Gaza.

Meer tijd voor diplomatie

Na de stemming verklaarde de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, dat de VS meer tijd wilde om de Amerikaanse diplomatie ter plaatse te laten “uitwerken”. Ze bekritiseerde de tekst ook voor het niet vermelden van het recht van Israël op zelfverdediging.

Kritiek op het veto

De Veiligheidsraad “heeft een kans gemist”, zei de Franse vertegenwoordiger Nicolas de Rivière na de stemming. De vertegenwoordiger van de Verenigde Arabische Emiraten, Lana Nusseibah, zei dat de resolutie geen “perfecte tekst” was, maar dat haar land ervoor had gestemd “omdat het duidelijk basisprincipes stelt die moeten worden gehandhaafd en die deze Raad verplicht is te versterken en te handhaven.”

Humanitaire crisis

Sinds de aanslagen van Hamas bombardeert Israël het door Hamas gecontroleerde Gaza met luchtaanvallen. Meer dan 3.000 mensen zijn overleden door de Israëlische aanvallen, waaronder meer dan 1.000 kinderen en tientallen hulpverleners. VN-experts waarschuwen voor een wijdverbreide ramp als water en elektriciteit niet worden hersteld. De VS, Egypte, Israël en de VN onderhandelen al dagen over het mogelijk openen van een humanitaire corridor die hulp zou brengen via de Rafah-grensovergang, die Gaza met Egypte verbindt.

Gevolgen van het veto

Het veto van de VS heeft meer kritiek op de politieke verlamming in de machtige wereldorganisatie aangewakkerd. Leden van de Veiligheidsraad hebben hun teleurstelling en frustratie geuit over het mislukken van een gezamenlijke verklaring over het belang van hulp en bescherming van burgers.

Related news