VS beweert dat Iran geen toegang heeft tot geld uit gevangenenruil

9 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Het Amerikaanse Witte Huis meldt dat Iran geen toegang heeft gekregen tot geld dat was overeengekomen in een gevangenenruil. Dit nieuws komt te midden van hernieuwde kritiek op de overeenkomst, en beweringen dat Iran een Hamas-aanval op Israël afgelopen weekend zou hebben georganiseerd. De VS heeft naar verluidt een “stilzwijgend begrip” met tussenpersoon Qatar om geen van de $6 miljard van het pact vrij te geven.

Iran’s reactie

De Iraanse missie bij de Verenigde Naties heeft gezegd dat de VS de overeenkomst niet kunnen intrekken. De VS heeft geen bewijs van een directe link tussen Iran en de Hamas-aanval.

De rol van Zuid-Korea

Het bedrag van $6 miljard, dat afkomstig is van Iraanse olieopbrengsten en vastgehouden werd in Zuid-Korea, werd in september ontgrendeld als onderdeel van een deal die vijf Amerikaans-Iraanse burgers bevrijdde.

Kritiek op Biden

Republikeinse critici beweren dat het fonds Iran in staat stelt Hamas te steunen. Medewerkers van de Amerikaanse president Joe Biden hebben echter sterk teruggevochten tegen deze beweringen. Ondanks de geruchten dat de fondsen waren bevroren, kon Witte Huis-woordvoerder John Kirby dit niet bevestigen. Hij benadrukte dat er nog niets van het geld was opgenomen en dat elke cent nauwlettend in de gaten werd gehouden.

Geen bevestiging van bevriezing

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, kon niet bevestigen dat het geld was bevroren tijdens zijn bezoek aan Tel Aviv. Hij legde uit dat het geld afkomstig was van Iraanse olieverkopen, dat het in Qatar werd vastgehouden, en dat het alleen voor voedsel en medicijnen was bestemd. De VS moesten elke transactie goedkeuren. Het is een ingewikkeld mechanisme dat nog niet is geactiveerd.

Mogelijke gevolgen

Een mogelijke bevriezing van het fonds zou kunnen leiden tot meer arrestaties van Amerikaans-Iraanse burgers door Iran. Bovendien waarschuwen analisten dat een dergelijke actie de hardliners in Iran zou kunnen versterken.

Politieke druk

President Biden heeft onder druk gestaan van zijn eigen partij om de fondsen niet naar Iran te laten gaan. Democratische senatoren die volgend jaar herverkiezing moeten winnen, hebben zich aangesloten bij de Republikeinse oproepen om de overeenkomst effectief te verbreken. Iran’s missie bij de Verenigde Naties heeft echter gezegd dat het geld rechtmatig toebehoort aan het Iraanse volk en bedoeld is voor essentiële en niet-gesanctioneerde behoeften.

Related news