Voormalig Stasi-agent beschuldigd van moord aan de Berlijnse Muur

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Een voormalig lid van de Stasi, de geheime politie van het communistische Oost-Duitsland, is beschuldigd van moord. Hij zou in 1974 een man hebben vermoord die door de Berlijnse Muur was gelaten. De man werd in zijn rug geschoten terwijl hij door een beveiligingspost naar West-Duitsland liep.

De toen 31-jarige verdachte kreeg naar verluidt van de Stasi de opdracht om de Poolse man te “neutraliseren”, aldus de aanklagers. De verdachte, nu 79, kan een levenslange gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden. Zijn identiteit is niet vrijgegeven.

De moord

Volgens de aanklagers betrad het 38-jarige slachtoffer op 29 maart 1974 de Poolse ambassade in Oost-Berlijn met een nepbom en eiste dat de ambtenaren hem de grens naar West-Duitsland lieten oversteken. De Stasi gaf de man naar verluidt toestemming om over te steken, maar gaf tegelijkertijd de opdracht om hem te elimineren. Nadat de man naar een overgangspunt bij het Friedrichstrasse treinstation was gebracht, mocht hij door de beveiligingsposten gaan, voordat hij “met een gericht schot in de rug vanuit een schuilplaats werd gedood”, zeiden de aanklagers.

De Berlijnse Muur

Oost-Duitsers mochten de Berlijnse Muur, die in 1961 was opgericht om mensen te beletten naar het Westen te vluchten, niet oversteken. Buitenlandse burgers mochten wel oversteken met de juiste documentatie. De muur werd bewaakt door gewapende bewakers die de opdracht kregen om vluchtelingen neer te schieten. Mensen probeerden nog steeds te ontsnappen door erover te klimmen of eronder te graven. De muur bleef staan ​​tot 1989, toen deze dramatisch werd neergehaald nadat grensbewakers per ongeluk de opdracht hadden gekregen om mensen te laten oversteken. Het communistische regime was toen in crisis.

De Stasi stond bekend om zijn surveillance van de burgers van Oost-Duitsland, van wie velen werden gedwongen om elkaar te bespioneren.

Related news