Voormalig president Brazilië beschuldigd van poging tot staatsgreep

9 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Een congresonderzoek heeft beweerd dat de voormalige extreemrechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, de drijvende kracht was achter “een weloverwogen en voorbedachte poging tot staatsgreep”. Deze poging dreigde de grootste democratie van Latijns-Amerika in politieke chaos te storten en wellicht zelfs een burgeroorlog te ontketenen. Deze bewering werd dinsdag voorgesteld in het eindrapport van het onderzoek naar de mislukte rechtse opstand in januari, waarbij duizenden radicale aanhangers van Bolsonaro door de hoofdstad, Brasília, raasden nadat hun leider de herverkiezing niet had gewonnen.

Bevindingen van het onderzoek

Het onderzoek, dat bestaat uit een rapport van 1.333 pagina’s, riep op tot het aanklagen van Bolsonaro voor vier misdrijven die hem in totaal 29 jaar gevangenisstraf kunnen opleveren: staatsgreep, gewelddadige afschaffing van de rechtsstaat, criminele vereniging en politiek geweld. Soortgelijke beschuldigingen werden geuit tegen tientallen belangrijke bondgenoten van Bolsonaro, waaronder drie legergeneraals die prominente posities in zijn kabinet bekleedden en zijn voormalige minister van Justitie Anderson Torres.

Het congresonderzoek heeft niet de macht om verdachten aan te klagen. In plaats daarvan zullen de bevindingen worden voorgelegd aan de procureur-generaal, die zal overwegen welke actie, indien enige, te ondernemen.

Reacties op het onderzoek

Bolsonaro, een voormalig legerparachutist bekend om zijn viering van de militaire dictatuur van Brazilië van 1964-85, heeft herhaaldelijk elke betrokkenheid bij de onrust in januari of pogingen tot een staatsgreep ontkend. Ondanks deze ontkenningen, stelde senator Eliziane Gama, de rapporteur van het onderzoek, dat de onderzoeken, documenten en mondelinge getuigenissen de congresonderzoekers naar één naam leidden als ze de poging tot “corruptie, obstructie en annulering” van de presidentsverkiezingen van Brazilië in 2022 onderzochten. “Die naam is Jair Messias Bolsonaro,” zei Gama.

De bevindingen van het onderzoek leidden tot vreugde onder de politieke rivalen en critici van Bolsonaro. De congresvrouw Erika Hilton noemde het rapport “een belangrijke stap in de richting van degenen die onze instellingen probeerden te vernietigen, om het gewicht van hun eigen acties te voelen”. De president van de Arbeiderspartij (PT) van Lula, Gleisi Hoffmann, noemde Bolsonaro de “kapitein van de staatsgreep”.

Toekomstige gevolgen

Ondanks de ernst van de beschuldigingen, twijfelen experts eraan of het rapport - dat meer politiek symbolisch wordt beschouwd dan cruciaal voor toekomstige vervolging - onmiddellijke juridische gevolgen zal hebben voor de voormalige president en zijn bondgenoten. Waarnemers geloven dat het echte gevaar voor Bolsonaro een lopend federaal politieonderzoek is dat zijn vermeende rol in de onrust van januari onderzoekt. Tien maanden na de aanvallen blijven politieonderzoekers de samenzweerders en financiële ondersteuners aanpakken die verantwoordelijk zijn voor wat het congresonderzoek de “dag van schande” van Brazilië noemde.

Related news