Voormalig Boeing klokkenluider John Barnett gevonden dood

ongeveer een maand geleden gepubliceerd
  Pixabay

John Barnett, een voormalig werknemer van Boeing die bekend stond om zijn zorgen over de productienormen van het bedrijf, is dood aangetroffen in de VS. Barnett werkte meer dan 30 jaar voor Boeing voordat hij in 2017 met pensioen ging. In de dagen voor zijn dood gaf hij getuigenis in een klokkenluider rechtszaak tegen het bedrijf.

Achtergrond

Barnett werkte als kwaliteitsmanager in de North Charleston-fabriek, waar hij de 787 Dreamliner, een geavanceerd vliegtuig dat voornamelijk op langeafstandsroutes wordt gebruikt, produceerde. In 2019 vertelde Barnett de BBC dat werknemers onder druk stonden om ondermaatse onderdelen in vliegtuigen op de productielijn te monteren. Hij ontdekte ook ernstige problemen met zuurstofsystemen, wat zou kunnen betekenen dat een op de vier ademhalingsmaskers in een noodgeval niet zou werken.

Beweringen en reactie van Boeing

Barnett beweerde dat hij managers had gewaarschuwd voor zijn bevindingen, maar geen actie was ondernomen. Boeing ontkende zijn beweringen. Echter, een review in 2017 door de Amerikaanse regulator, de Federal Aviation Administration (FAA), bevestigde sommige van de zorgen van Barnett. Ze stelden vast dat de locatie van minstens 53 “niet-conforme” onderdelen in de fabriek onbekend was en dat ze als verloren werden beschouwd. Boeing kreeg opdracht om corrigerende maatregelen te nemen.

Juridische actie en overlijden

Na zijn pensionering begon Barnett een langdurige juridische actie tegen het bedrijf. Hij beschuldigde het bedrijf van het zwartmaken van zijn karakter en het belemmeren van zijn carrière vanwege de problemen die hij aanwees - beschuldigingen die door Boeing werden afgewezen. Op het moment van zijn dood was Barnett in Charleston voor juridische interviews in verband met die zaak. Hij werd later dood gevonden in zijn vrachtwagen op de parkeerplaats van zijn hotel. Zijn dood komt op een moment dat productienormen bij zowel Boeing als zijn belangrijkste leverancier Spirit Aerosystems onder intensieve controle staan.

Related news