Voormalig Barclays CEO Verboden in Britse Financiële Dienstverlening

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

James “Jes” Staley, voormalig CEO van Barclays en JPMorgan Chase executive, is verboden om senior rollen te bekleden in de Britse financiële dienstverlening. Dit verbod volgt op beschuldigingen dat hij toezichthouders heeft misleid over zijn relatie met de in ongenade gevallen financier Jeffrey Epstein. De Financial Conduct Authority (FCA) heeft besloten om Staley £1,8 miljoen te beboeten en hem te verbieden een “senior management of significante invloedsfunctie” in de industrie te bekleden.

Verkeerde Voorbeeldfunctie

“Een CEO moet een goed beoordelingsvermogen uitoefenen en een voorbeeld stellen voor het personeel bij hun bedrijf. De heer Staley is hierin tekortgeschoten”, aldus Therese Chambers, joint executive director of enforcement and market oversight bij de FCA. “Het is juist om hem te verhinderen een senior positie in de financiële dienstenindustrie te bekleden als we niet op hem kunnen vertrouwen om ongemakkelijke waarheden over zijn nauwe persoonlijke relatie met de heer Epstein te onthullen.”

Misleidende Verklaringen

De FCA ontdekte dat Staley “roekeloos” een brief van Barclays aan de toezichthouder goedkeurde, die twee misleidende verklaringen bevatte. In deze brief, een reactie op een FCA-verzoek in augustus 2019, beweerde Barclays dat Staley geen nauwe relatie had met Epstein. Echter, in e-mails beschreef Staley Epstein als één van zijn “diepste” en “meest gekoesterde” vrienden. Daarnaast beweerde de brief van Barclays ook dat Staley het contact met Epstein had verbroken ruim voordat hij in december 2015 bij de Britse bank kwam. Echter, Staley was in contact met Epstein in de dagen die voorafgingen aan 28 oktober van dat jaar, toen zijn aanstelling als CEO werd aangekondigd.

Staley, die 30 jaar bij JPMorgan heeft doorgebracht en ooit de vermogensbeheerafdeling van de bank leidde, heeft de uitspraak van de FCA aangevochten en naar het Upper Tribunal verwezen.

Related news