Vladimir Poetin tekent intrekking van het verdrag dat nucleaire tests verbiedt

7 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

President Vladimir Poetin heeft een wetsvoorstel ondertekend dat de ratificatie van een wereldwijd verbod op nucleaire tests door Rusland herroept. Volgens Moskou is deze stap nodig om gelijkheid met de Verenigde Staten te bewerkstelligen. Poetin heeft aangegeven dat het intrekken van de ratificatie van het Alomvattend Kernstopverdrag, ook bekend als de CTBT, de houding van de VS zou “spiegelen”. De VS heeft het nucleaire testverbod wel ondertekend, maar niet geratificeerd. Beide huizen van het Russische parlement stemden vorige maand voor de intrekking van Moskou’s ratificatie van het wetsvoorstel.

Het Alomvattend Kernstopverdrag

Het CTBT, dat in 1996 is aangenomen, verbiedt alle nucleaire explosies overal ter wereld, maar het verdrag is nooit volledig uitgevoerd. Naast de VS is het nog niet geratificeerd door China, India, Pakistan, Noord-Korea, Israël, Iran en Egypte. Er zijn wijdverbreide zorgen dat Rusland nucleaire tests zou kunnen hervatten om het Westen te ontmoedigen om militaire steun aan Oekraïne te blijven bieden. Veel Russische haviken hebben zich uitgesproken voor hervatting van de tests.

Positie van Poetin

Poetin heeft opgemerkt dat sommige experts pleiten voor de noodzaak van het uitvoeren van nucleaire tests, maar hij heeft zich nog niet uitgesproken over deze kwestie. De Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, zei vorige maand dat Moskou het verbod zou blijven respecteren en alleen nucleaire tests zal hervatten als Washington dit eerst doet.

Related news