Vijf Amerikaanse burgers vrijgelaten uit Iran

10 maanden geleden gepubliceerd

Vijf Amerikaanse burgers, die jarenlang in Iran gevangen zaten, zijn onderweg naar de VS. Deze actie is het resultaat van een omstreden uitwisseling bemiddeld door Qatar. De vrijlating werd mede mogelijk gemaakt door de succesvolle transactie van $6 miljard aan Iraanse fondsen, die werden vastgehouden in Zuid-Korea, naar banken in Doha.

De vijf burgers, die ook de Iraanse nationaliteit bezitten, vertrokken vanuit Teheran aan boord van een gecharterde vlucht naar de hoofdstad van Qatar. Daar werden ze verwelkomd door hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen en zijn ze naar verwachting later naar Washington vervoerd.

Wie zijn de vrijgelaten Amerikanen?

Onder de vrijgelaten Amerikanen bevinden zich:

  • Siamak Namazi, 51, een zakenman die bijna acht jaar in de Evin-gevangenis in Teheran doorbracht.
  • Emad Shargi, 59, een andere zakenman.
  • Morad Tahbaz, 67, een milieuactivist die ook de Britse nationaliteit bezit.

De Amerikaanse regering heeft verklaard dat hun burgers onterecht werden beschuldigd en gevangen gezet om als politieke drukmiddelen te dienen voor Iran.

Uitwisseling gevangenen

Als onderdeel van deze uitwisseling worden vijf Iraniërs, die in de VS gevangen zaten - voornamelijk op beschuldiging van het schenden van Amerikaanse sancties - vrijgelaten. Het blijft onzeker of ze allemaal zullen kiezen voor een terugkeer naar Iran.

In reactie op de vrijlating heeft de Amerikaanse president Joe Biden nieuwe sancties aangekondigd tegen Iran’s voormalige president Mahmoud Ahmadinejad en het Iraanse ministerie van Inlichtingen voor hun rol in deze onrechtvaardige detenties.

Zorgen om toekomstige gijzelingen

Ondanks de vreugde over de vrijlating van enkele gijzelaars, is er bezorgdheid over de mogelijke toekomstige gijzeling van andere dubbele staatsburgers. Sanam Vakil van Chatham House merkte op dat het Iraanse regime is veranderd in een regime dat gijzelaars neemt en ze als drukmiddel gebruikt.

De rol van Qatar

Qatar’s bemiddeling in deze kwestie is onderdeel van haar bredere hoop om vorderingen te faciliteren in lopende geschillen, inclusief de nucleaire overeenkomst van 2015. Veel mensen geloven dat deze overeenkomst niet langer levensvatbaar is vanwege de terugtrekkingsbeslissing van voormalig Amerikaans president Donald Trump.

President Biden stond onder druk om de terugkeer van deze Amerikanen te verzekeren. Zo had Siamak Namazi hem eerder geschreven vanuit een Iraanse gevangenis, zichzelf betitelend als de “langst vastgehouden Iraans-Amerikaanse gijzelaar in de geschiedenis”.

Related news