UNRWA vreest einde van activiteiten door gebrek aan financiering

30 dagen geleden gepubliceerd

Bijna vier maanden na de zwaarste terreuraanvallen op Israël sinds de oprichting van de Joodse staat, loopt de spanning in het Midden-Oosten op. De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) waarschuwt dat, zonder internationale financiering, het aan het eind van deze maand moet stoppen met de werkzaamheden. Dit zou niet alleen gelden voor de operatie in de Gazastrook, maar ook voor andere gebieden waar de hulporganisatie actief is.

Financiering opgeschort na beschuldigingen

De geldstroom vanuit veel landen is deze week stil komen te liggen nadat Israël medewerkers van UNRWA had beschuldigd van het steunen van Hamas. Sommige personeelsleden zouden hebben geholpen bij de grootschalige aanval op Israël op 7 oktober. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is UNRWA “totaal geïnfiltreerd” door leden van Hamas. De VN-organisatie heeft de verdachte medewerkers ontslagen en is een onderzoek begonnen.

Cruciale rol in humanitaire hulp

UNRWA speelt een grote rol bij het leveren van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook, waar sinds de oorlog uitbrak bijna de hele bevolking op de vlucht is geslagen. Kopstukken van de Verenigde Naties benadrukken dat de mensen daar juist nu niet zonder die organisatie kunnen.

Ondanks de harde woorden wil ook de Israëlische regering nog niet meteen af van UNRWA. De regeringsorganisatie die de dagelijkse zaken beheert in de ‘territoria’, COGAT, heeft laten weten nog geen direct alternatief te zien voor UNRWA. Wel hebben Israëlische functionarissen laten weten dat zij na afloop van de oorlog tegen Hamas geen rol meer zien voor de VN-organisatie.

Related news