Uitgelekt document onthult hoe het Kremlin Ruslands verkiezingen beheert

4 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Een recent uitgelekt document werpt licht op de manier waarop het Kremlin de verkiezingen in Rusland beheert. Volgens het document gebruikt de regerende partij, Verenigd Rusland, geolocatiesoftware om de opkomst van kiezers uit de staatssector, zoals medische hulpverleners, leraren en werknemers van staatsbedrijven, te controleren.

Stemmen via SMS

Het document werd naar verluidt bekendgemaakt door Olga Sidelnikova, een oppositiepoliticus die nu in het buitenland woont. Volgens de instructies in het document worden werknemers van bijvoorbeeld de Astrakhan Natural-Gas-Processing Plant tekstberichten gestuurd met een link die zij moeten openen als zij op een stembureau zijn. De link zal hun telefoon geoloceren en rapporteren aan het bedrijfsmanagement dat zij hebben gestemd.

Geolocatie voor stemmen

Het gebruik van geolocatiesoftware om de opkomst te verhogen is een innovatie in de verkiezingen van dit jaar, waarin president Vladimir Poetin naar verwachting een vijfde termijn als president zal veiligstellen. Deze methode wordt uitgebreid beschreven in het uitgelekte document, dat een presentatie lijkt te zijn van de verkiezingsstrategie van het Kremlin voor Udmurtia, een centrale regio met bijna 1,5 miljoen inwoners.

Authenticiteit van het document

Sidelnikova heeft niet onthuld hoe ze het document heeft verkregen, maar zei dat ze het origineel in haar bezit heeft en geen twijfel heeft over de authenticiteit ervan. Het 38 pagina’s tellende document onthult “wat ‘verkiezingen’ in Rusland zijn”, schreef Sidelnikova, eraan toevoegend dat informatie uit het hele land, zoals het Astrakhan-rapport, aangeeft dat “het verhaal ongetwijfeld hetzelfde zal zijn in de andere regio’s.”

Related news