Uitdager voor Poetin komt op in aanloop naar verkiezingen

25 dagen geleden gepubliceerd
  Midjourney

Boris Nadezhdin, kritisch op de oorlog in Oekraïne en pleitend voor het herstel van burgerlijke vrijheden in Rusland, dient zich aan als uitdager voor het langdurige leiderschap van Vladimir Poetin. Nadezhdin, kandidaat voor de presidentsverkiezingen namens de partij Burgerlijk Initiatief, heeft onlangs zijn nominatie ingediend.

Nadezhdin, een onwaarschijnlijke uitdager

Na 24 jaar Poetin aan de macht, is de systematische oppositie in Rusland uitgeschakeld. Politieke tegenstanders van het Kremlin zijn gevangen gezet, bevinden zich in zelfgekozen ballingschap of zijn zelfs overleden. Maar nu is er een uitdager opgestaan uit een onwaarschijnlijke hoek: het bestaande politieke establishment van Rusland, in de persoon van Boris Nadezhdin.

Politieke standpunten

Nadezhdin staat voor vrede met Oekraïne, vriendelijke en coöperatieve internationale betrekkingen en eerlijke verkiezingen, evenals een rechtvaardigere burgermaatschappij en een kleinere staat. Hoewel het Kremlin Nadezhdin’s potentieel om de verkiezingen te ontwrichten heeft geprobeerd te bagatelliseren, is het feit dat hij zich kandidaat stelt op een anti-oorlogsplatform en daarmee publieke steun heeft verworven, een teken dat er publieke interesse is in zijn standpunten.

Nadezhdin, een bekend gezicht in Rusland en voormalig parlementslid, heeft populariteit gewonnen onder delen van het Russische publiek. Hij werd eind vorig jaar genomineerd om aan de verkiezingen deel te nemen door de centrumrechtse partij Burgerlijk Initiatief. Nadezhdin heeft in interviews gezegd dat hij een einde zou maken aan de oorlog met Oekraïne, die hij een “fatale fout” noemde.

Uitdaging voor het Kremlin

Nadezhdin’s groeiende populariteit en prominentie vormen een uitdaging en een dilemma voor het Kremlin naarmate de verkiezingen naderen. Veel van zijn aanhangers hebben in vrieskou in de rij gestaan om hun steun te betuigen en hun handtekeningen toe te voegen om zijn kandidatuur voor de verkiezingen van 15-17 maart te steunen.

Hoewel het onwaarschijnlijk wordt geacht dat Nadezhdin de aankomende presidentsverkiezingen in Rusland zou kunnen winnen, heeft de kandidatuur van de oorlogstegenstander onverwachte goedkeuring gekregen van veel Russen. Toch zijn er zorgen dat de verkiezingsautoriteiten fouten kunnen vinden in een aanzienlijk aantal van die handtekeningen, wat betekent dat een technisch detail - echt of anderszins - hem zou kunnen verbieden om aan de verkiezingen deel te nemen.

In reactie op het groeiende steun voor Nadezhdin, moet het Kremlin nu de risico’s afwegen van het toelaten van Nadezhdin’s naam op het stembiljet en de mogelijkheid dat hij beter presteert dan verwacht in de stemming, of zijn kandidatuur te weigeren voordat er echte reputatieschade kan ontstaan, zelfs wetende dat het stoppen van Nadezhdin’s kandidatuur ook ontevredenheid zou kunnen aanwakkeren.

Related news