Tweede Chinese minister dit jaar ontslagen

7 maanden geleden gepubliceerd

De Chinese minister van Defensie, Li Shangfu, is ontslagen. Dit bevestigen staatsmedia. Er waren al geruime tijd speculaties rondom zijn positie, omdat Li zich al maanden niet had laten zien in het openbaar. Dit ontslag maakt deel uit van een grootschalige herschikking van het Chinese kabinet.

Reorganisatie in het kabinet

Naast Li Shangfu heeft ook de minister van Buitenlandse Zaken, Qin Gang, zijn positie verloren. De redenen voor het ontslag van beide ministers zijn niet gedeeld door de autoriteiten. Echter, internationale media hadden al eerder gesuggereerd dat Li waarschijnlijk was ontslagen. In september bracht persbureau Reuters naar buiten dat er een corruptieonderzoek naar hem liep. De Amerikaanse ambassadeur in Japan heeft zelfs gesuggereerd dat Li mogelijk onder huisarrest staat. Voor de positie van Li is nog geen vervanging aangewezen.

Onrust rondom Qin Gang

Qin werd in juli ontslagen als minister van Buitenlandse Zaken, nadat hij ook al wekenlang afwezig was in het openbaar. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde dat Qin een buitenechtelijke affaire zou hebben gehad in de Verenigde Staten, wat mogelijk de reden is voor een onderzoek naar hem. Volgens staatsmedia heeft Qin nu ook zijn positie als staatsraadslid verloren.

Meer ontslagen

Bij de reorganisatie in het kabinet zijn ook de minister van Wetenschap en Technologie, Wang Zhigang, en de minister van Financiën, Liu Kun, uit hun functie gezet. Zij worden vervangen door de partijsecretarissen Yin Hejun en Lan Fo’an.

Related news