Tunesië weigert toegang tot Europarlementariërs die migratiedeal willen onderzoeken

8 maanden geleden gepubliceerd

Tunesië heeft een groep Europarlementariërs geweigerd die onder meer de mensenrechten en het migratieakkoord tussen Tunesië en de Europese Unie wilden onderzoeken. De sociaaldemocraten in het Europees Parlement hebben hun verontwaardiging uitgesproken en willen dat de overeenkomst direct wordt verscheurd.

Oproep tot actie

PvdA’er Thijs Reuten heeft de Europese Commissie gevraagd om de contacten met de Tunesische regering op te schorten. Zijn GroenLinks-collega Tineke Strik wil dat de regeringsleiders Tunis tot de orde roepen.

Migratiedeal onder vuur

De migratiedeal, die twee maanden geleden werd gesloten tussen EC-voorzitter Ursula von der Leyen, premier Mark Rutte en zijn Italiaanse collega Giorgia Meloni, ligt onder vuur. Tunesië ontvangt in deze deal ruim 1 miljard euro om de levensgevaarlijke mensensmokkel over de Middellandse Zee tegen te gaan.

Beschuldigingen aan adres van Tunesische president

Tegenstanders beweren dat de Tunesische president Kais Saied dictatoriale trekken vertoont en zijn landgenoten met racistische taal tegen vluchtelingen en andere migranten opzet. De twijfels nemen toe nu juist meer in plaats van minder mensen de gevaarlijke oversteek van Tunesië naar Europa wagen.

Related news