Trudeau beschuldigt India van betrokkenheid bij moord op Sikh-leider in Canada

10 maanden geleden gepubliceerd

De Canadese premier Justin Trudeau heeft de Indiase regering beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op een religieuze leider op Canadees grondgebied. Volgens de Canadese veiligheidsdiensten bestaat er een verband tussen de Indiase regering en de moord op Hardeep Singh Nijjar, een Sikh-leider.

Achtergrond Hardeep Singh Nijjar

Hardeep Singh Nijjar, een Sikh, was een groot voorstander van Khalistan, een onafhankelijke staat voor Sikhs in India. Daarom werd hij door India als een terrorist beschouwd. In juni werd hij voor een Sikh-tempel in de Canadese provincie Brits-Columbia door twee mannen neergeschoten.

Trudeau’s Beschuldigingen

Trudeau heeft aangegeven dat de Canadese veiligheidsdiensten een link hebben gelegd tussen de aanslag op Nijjar en de Indiase staat. “Canadese veiligheidsdiensten onderzoeken al tijden betrouwbare beschuldigingen van een potentieel verband tussen de Indiase staat en de dood van een Canadees, Hardeep Singh Nijjar”, zei de premier tijdens een spoedvergadering in het Lagerhuis.

Volgens Trudeau is elke betrokkenheid van een buitenlandse regering bij een moord op een Canadees op Canadees grondgebied een onaanvaardbare schending van de Canadese soevereiniteit. De premier heeft deze ontdekking naar verluidt onlangs voorgelegd aan zijn Indiase tegenhanger Narendra Modi, maar het is onduidelijk hoe Modi op deze beschuldigingen heeft gereageerd.

Trudeau heeft de Indiase regering opgeroepen om mee te werken aan het onderzoek.

Related news