Tragisch Huwelijksbrand in Irak Eist 100 Levens

8 maanden geleden gepubliceerd

In de grootste christelijke stad van Irak, Qaraqosh, zijn minstens 100 mensen om het leven gekomen en 150 anderen verwond toen er brand uitbrak tijdens een huwelijksviering. Honderden mensen vierden feest in een feestzaal toen de ramp zich voltrok.

Oorzaak van de Brand

Het is nog onduidelijk wat de brand heeft veroorzaakt, maar sommige rapporten suggereren dat vuurwerk de brand heeft aangestoken. Brandbare panelen wakkerden de vlammen aan, waardoor delen van het plafond vlam vatten en vielen, volgens brandweerfunctionarissen. “De brand leidde tot het instorten van delen van de zaal als gevolg van het gebruik van zeer brandbare, goedkope bouwmaterialen die binnen enkele minuten instorten als er brand uitbreekt”, zei de civiele bescherming van Irak.

De Slachtoffers

Het is nog niet onmiddellijk duidelijk of de bruid en de bruidegom tot de slachtoffers behoren. Online gepubliceerde beelden toonden het paar op de dansvloer voordat brandende brokstukken begonnen te vallen. Brandweerlieden konden woensdagochtend worden gezien terwijl ze over het wrak van het gebouw klommen op zoek naar overlevenden.

Getuigenissen van Overlevenden

Een overlevende, Imad Yohana, vertelde aan Reuters: “We zagen het vuur pulseren, uit de hal komen. Wie het kon, kwam naar buiten en degenen die dat niet konden, zaten vast. Zelfs degenen die hun weg naar buiten vonden, waren gebroken.” Een andere gast, Rania Waad, die een brandwond aan haar hand opliep, zei dat toen de bruid en bruidegom langzaam dansten “het vuurwerk begon te stijgen naar het plafond, de hele zaal ging in vlammen op”. “We konden niets zien,” vertelde de 17-jarige aan het persbureau AFP. “We stikten, we wisten niet hoe we eruit moesten komen.” Een andere overlevende zei dat verschillende leden van zijn familie tot de slachtoffers behoorden. “Toen het [de brand] gebeurde, was mijn moeder in de badkamer,” zei hij. “Ik kon haar daarna niet vinden. Ik zocht naar mijn dochter, mijn zoon, mijn vrouw, mijn vader en ik kon ze niet vinden. Ze zijn weg.”

Related news