Topdiplomaat China bezoekt Rusland te midden van veiligheidszorgen

7 maanden geleden gepubliceerd

De vooraanstaande Chinese diplomaat, Wang Yi, is momenteel in Rusland voor veiligheidsbesprekingen, terwijl Moskou voortdurende steun zoekt in zijn lopende conflict met Oekraïne. Hoewel een sterke bondgenoot van Rusland, is Peking ervan beschuldigd Rusland indirect te helpen in de oorlog - een bewering die het heeft weerlegd.

Ontmoeting tussen Poetin en Kim Jong Un

Het bezoek volgt op een recente ontmoeting tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Deze ontmoeting heeft in de VS zorgen gewekt over een mogelijke wapendeal tussen de twee landen. Russische mediabronnen hebben gesuggereerd dat de reis van de heer Wang de weg effent voor een belangrijk bezoek van president Poetin aan Beijing.

Mogelijke ontmoeting Poetin en Xi Jinping

Eerder deze maand toonde Poetin interesse in een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping, zonder een datum te specificeren. Analisten speculeren echter dat hij het Belt and Road Forum kan bijwonen dat de volgende maand is gepland. Het is belangrijk om te vermelden dat Poetin geen buitenlandse reizen heeft gemaakt sinds er in maart een arrestatiebevel tegen hem werd uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof wegens vermeende oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Focus op Oekraïne conflict en samenwerking

Tijdens zijn verblijf in Rusland voor “strategische veiligheidsconsultaties” wordt verwacht dat Wang Yi zijn Russische tegenhanger, Sergei Lavrov, zal ontmoeten. Het conflict in Oekraïne zal naar verluidt een belangrijk onderwerp van hun dialoog zijn, samen met de uitbreiding van de NAVO in de regio Azië-Pacific en manieren om hun samenwerking binnen wereldwijde platforms zoals de VN te versterken.

China’s precaire positie

Rorry Daniels van het Asia Society Policy Institute belichtte de precaire positie van China. Hoewel het een oplossing voor het conflict in Oekraïne wenst om de banden met Europa te herstellen, is Beijing ook enthousiast om dit te scheiden van het bepalen wie de oorlog heeft veroorzaakt, gezien zijn sympathie voor Rusland.

Controverse rond Noord-Korea

De beslissing van Poetin om Kim Jong Un te ontvangen, veroorzaakte eerder controverse. De VS vermoedt dat hun gesprekken gingen over Noord-Korea dat wapens verkoopt aan Rusland. Beide landen bevestigden dat hun gesprek draaide rond “militaire samenwerking”.

Deskundigen geloven dat de samenwerking tussen Noord-Korea en Rusland waarschijnlijk de stille goedkeuring van China heeft, gezien de nauwe relaties die Beijing onderhoudt met beide landen. Met China als belangrijke economische doorvoerhaven voor Pyongyang en steeds meer voor Moskou, zijn hun onderlinge relaties diepgeworteld en gaan ze verder dan ideologische banden.

Rol China in conflict Oekraïne

De vermeende rol van China in het indirect helpen van Rusland in zijn oorlog tegen Oekraïne is een punt van discussie geweest. Een Amerikaans inlichtingenrapport van juli belichtte de mogelijke economische steunmechanismen van China voor Rusland om de westerse sancties tegen te gaan.

Hoewel Beijing deze claims hardnekkig heeft afgewezen en een neutraal standpunt over het conflict heeft aangenomen, heeft het zijn vredesplan voor Oekraïne voorgesteld, dat werd getoond tijdens het eerdere bezoek van Wang Yi aan Moskou dit jaar.

De recente ontmoeting tussen Wang Yi en de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan in Malta onderstreept verder de ingewikkelde geopolitieke banden in de regio. Hoewel de twee de betrekkingen tussen de VS en China, regionale veiligheid en het conflict in Oekraïne bespraken, blijft het onzeker of China bereid is druk uit te oefenen op Noord-Korea of de standpunten van de VS te ondersteunen.

Related news