Toenemend geweld tussen drugsbendes in Marseille

6 maanden geleden gepubliceerd

Sinds het begin van dit jaar zijn er tientallen doden gevallen bij confrontaties tussen drugsbendes in Marseille. Rivaliserende bendes maken steeds vaker gebruik van automatische wapens in hun onderlinge strijd, waarbij ook onschuldige slachtoffers vallen.

Onschuldige slachtoffers

In september werd de 24-jarige studente Socayna in haar eigen huis gedood toen dealers op straat het vuur openden. Een kogel doorboorde de gevel van haar appartementencomplex en trof haar in het hoofd. Karima Meziene, een advocaat die een bewonerscollectief leidt in Marseille, waarschuwt dat iedereen in de stad nu een potentieel doelwit kan zijn. Haar eigen broer werd een paar jaar geleden gedood door een kogel van drugsdealers.

De rivaliserende bendes

Marseille heeft al jaren te maken met een felle strijd tussen voornamelijk twee rivaliserende drugsbendes: DZ Mafia en Yoda. Deze bendes hebben hun basis in achterstandswijken in het noorden van de stad, waar meer dan honderd drugsverkooppunten zijn gevestigd. De bendes strijden om ‘territorium’ en willen zoveel mogelijk verkooppunten hebben. Daarbij wordt regelmatig een rivaal uitgeschakeld.

Drugsoorlog verhardt

Volgens deskundigen wordt de drugsoorlog in Marseille steeds harder. Daders en slachtoffers worden steeds jonger en er worden huurteams ingeschakeld om rivalen te doden. Drugshandel en liquidaties zijn tegenwoordig niet meer alleen beperkt tot de noordelijke wijken, maar vinden plaats in verschillende stadsdelen.

Toenemende belangen

Een deel van de verklaring voor het toenemende geweld ligt ook in het geld. Met de verkoop van drugs boeken bendes steeds grotere omzetten en de belangen zijn daardoor groter geworden. Bij een politie-inval een aantal jaren geleden werd de ‘boekhouding’ van de dealers in een flat ontdekt. Uit deze gegevens bleek dat er dagelijks 47.000 euro werd omgezet met de drugsverkoop in die ene flat, wat neerkomt op zo’n 17 miljoen euro per jaar.

Related news