Vier tieners in België gearresteerd wegens vermoedelijke jihadistische samenzwering

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Belgische autoriteiten hebben vier tieners gearresteerd naar aanleiding van vermoedelijke plannen voor een jihadistische terreuraanslag. De vermoedelijke plannen kwamen aan het licht nadat de tieners berichten uitwisselden over een mogelijke aanval.

Jonge verdachten

De vier verdachten - drie minderjarigen in hun late tienerjaren en een 18-jarige man - werden gearresteerd tijdens huiszoekingen in Brussel, Ninove, Charleroi en Luik. Volgens een woordvoerder van het federale parket waren de details van de vermeende aanval “verontrustend genoeg om in te grijpen”. Hoewel er geen directe plannen waren voor een aanslag, was de dreiging imminent genoeg om actie te ondernemen.

Geen wapens of explosieven gevonden

Tijdens de huiszoekingen werden mobiele telefoons en laptops in beslag genomen voor verder onderzoek. Er werden echter geen wapens of explosieven gevonden.

Voortdurende waakzaamheid

De arrestaties zijn het resultaat van een politieoperatie gericht op personen die potentieel gewelddadig zijn en banden hebben met het islamitisch extremisme. De Belgische minister van Justitie, Paul Van Tigchelt, merkte op dat dit niet de eerste keer was dat autoriteiten jongeren identificeerden die snel waren geradicaliseerd.

Sinds de aanslagen van 2016, waarbij zelfmoordterroristen 32 mensen doodden op de luchthaven van Brussel en in het metrosysteem van de stad, zijn de lokale autoriteiten bijzonder waakzaam gebleven. Het huidige terreurdreigingsniveau in België staat op 3, wat betekent dat er een ernstig risico op een aanval bestaat en dat dreigingen mogelijk en waarschijnlijk zijn. Het hoogste niveau, 4, betekent dat een aanval imminent is.

Related news